Kraftig minskning av krogvåld i Köpenhamn

TT-Ritzau

Publicerad 2020-07-03

Polis på plats i Nyhavn i Köpenhamn för att se till att allmänheten håller avstånd. Arkivbild.

Köpenhamnspolisen har fått 90 procent färre anmälningar om våldsbrott i stadens nattliv under coronanedstängningen.

Under perioden 12 mars till 12 maj har 16 anmälningar om exempelvis personrån och misshandel inkommit – jämfört med 165 under samma period i fjol.

Att anmälningarna skulle minska i och med restriktionerna var väntat, konstaterar Tommy Laursen vid Köpenhamnspolisen. Men han hade inte trott att minskningen skulle vara så stor.

"Det är viktigt att understryka att vi inte kan tillskriva de barer och klubbar som ligger i området ansvaret för allt våldsamt beteende. En stor del av våldet sker utanför och mellan personer som inte har besökt ett uteställe. Men det är ändå tänkvärt att nedstängningen, och de medföljande ändringarna i utelivet, har lett till en så stor minskning", skriver Laursen i ett pressmeddelande.

Enligt de nuvarande restriktionerna får barer i Danmark hålla öppet till 24, medan nattklubbar fortfarande hålls stängda.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen