Fortsatta protester mot serbisk coronapolitik

TT-Reuters

Publicerad 2020-07-08

Protester utanför Serbiens parlament i Belgrad.

Protesterna mot Serbiens coronapolitik fortsatte på onsdagen när tusentals människor samlades framför parlamentsbyggnaden i Belgrad. Demonstranter kastade sten mot polisen som svarade med tårgas.

Protesterna flammade upp på tisdagskvällen efter att president Aleksandar Vucic meddelat att det till helgen införs hårdare restriktioner i landet i ett försök att dämpa den ökande virusspridningen.

Tusentals människor samlades då vid parlamentet i Belgrad och en grupp lyckades ta sig förbi poliserna och in i byggnaden. Över 40 poliser och 17 demonstranter skadades i sammandrabbningarna och 23 personer greps.

Under onsdagen fortsatte protesterna trots att presidenten vädjat till invånarna att inte delta i demonstrationerna för att undvika smittspridning.

Serbien, ett land med drygt sju miljoner invånare, har rapporterat strax över 17 000 bekräftade fall av covid-19 och 341 dödsfall. Men siffrorna pekar uppåt och läkare varnar för att sjukhusen är nära gränsen för vad de klarar av.

I början av mars infördes stränga restriktioner i Serbien för att stoppa virusspridningen. Men i slutet av maj lättade man på restriktionerna och den 21 juni genomfördes allmänna val.

Kritiker uppger att regeringens beslut att genomföra valet och tillåta fotbollsmatcher, fester och privata tillställningar bär skulden till den uppflammade smittspridningen.