Coronapandemin

Fortsatta protester mot serbisk coronapolitik

Av: 

TT

Protester utanför Serbiens parlament i Belgrad.
Protester utanför Serbiens parlament i Belgrad.

NYHETER

Protesterna mot Serbiens coronapolitik fortsatte på onsdagen när tusentals människor samlades framför parlamentsbyggnaden i Belgrad. Demonstranter kastade sten mot polisen som svarade med tårgas.

Protesterna flammade upp på tisdagskvällen efter att president Aleksandar Vucic meddelat att det till helgen införs hårdare restriktioner i landet i ett försök att dämpa den ökande virusspridningen.

Tusentals människor samlades då vid parlamentet i Belgrad och en grupp lyckades ta sig förbi poliserna och in i byggnaden. Över 40 poliser och 17 demonstranter skadades i sammandrabbningarna och 23 personer greps.

Under onsdagen fortsatte protesterna trots att presidenten vädjat till invånarna att inte delta i demonstrationerna för att undvika smittspridning.

Serbien, ett land med drygt sju miljoner invånare, har rapporterat strax över 17 000 bekräftade fall av covid-19 och 341 dödsfall. Men siffrorna pekar uppåt och läkare varnar för att sjukhusen är nära gränsen för vad de klarar av.

I början av mars infördes stränga restriktioner i Serbien för att stoppa virusspridningen. Men i slutet av maj lättade man på restriktionerna och den 21 juni genomfördes allmänna val.

Kritiker uppger att regeringens beslut att genomföra valet och tillåta fotbollsmatcher, fester och privata tillställningar bär skulden till den uppflammade smittspridningen.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Serbien går till val under coronakrisen

16 000 på läktaren – trots pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Serbien

Belgrad

Aleksandar Vucic

Coronaviruset