Christchurch-skytt anklagas även för terror

avTT

1 av 3 | Foto: Fareed Khan/AP/TT
Sörjande deltar i en begravning efter det misstänkta terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland. Arkivbild.

Över 50 mord, nästan lika många mordförsök och nu också terrorbrott. Så lyder brottsanklagelserna mot Brenton Tarrant för beskjutningen av två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland.

Det har gått drygt två månader sedan en man, beväpnad med halvautomatiska vapen, gick till angrepp på muslimer i två moskéer i Christchurch. Under tisdagen utvidgades anklagelserna mot den utpekade skytten Brenton Tarrant, 28, från Australien.

– Anklagelsen lyder att en terroristattack utfördes i Christchurch 15 mars 2019, säger rikspolischef Mike Bush, rapporterar The New Zealand Herald.

Brenton Tarrant misstänks för 51 mord

Brenton Tarrant misstänks dessutom för ytterligare två mordförsök och ett mord sedan en man som skadades i dådet i mars dött på sjukhus.

– 51 anklagelser om mord, 40 mordförsök och en anklagelse enligt lagen om terrorism har lämnats in, säger Mike Bush.

Beslutet att åberopa terrorlagstiftningen togs efter överläggningar med åklagare och statliga rättsexperter.

Polisen höll under tisdagen ett möte med runt 200 anhöriga och överlevande för att berätta om de nya anklagelserna och förklara vad de innebär.

"Polisen är angelägen om att ge allt stöd som behövs inför vad som kommer att bli en svår och känslosam rättsprocess för offrens familjer och dem som överlevde attacken", säger polisen i ett uttalande.

Brenton Tarrant sitter inlåst på ett högsäkerhetsfängelse och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den 14 juni ska han framträda i rätten nästa gång, enligt planeringen.

Hot mot ledamot

Samtidigt rapporteras parlamentsledamoten Golriz Ghahraman, som representerar Gröna partiet, ha fått stärkt personskydd. Detta sedan vad som beskrivs som vit makt-grupper riktat hot mot henne och kritiserat hennes åsikter att hatpropaganda bör övervakas.

Just hatpropaganda har diskuterats intensivt i Nya Zeeland efter Christchurchdåden. De som motsätter sig Ghahramans åsikter anser att hon försöker begränsa yttrandefriheten.

Ghahraman är människorättsadvokat och kom som barn till Nya Zeeland som flykting från Iran. På tisdagen sågs hon tillsammans med säkerhetsvakter i parlamentsbyggnaden i Wellington.

PODD: Aftonbladet Daily om 8chan – forumet där Christchurch-terroristen Brenton Tarrant publicerade sitt manifest innan han mördade femtio människor

Lyssna  i iTunes (iPhone)  i Acast  Spotify