EU-valet 2019

Första prognosen: Så röstade Sverige

Valresultat EU-valet: SVT:s vallokalsundersökning är här

Av: 

Klas Widestrand

Andreas Ekström

NYHETER

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest i EU-valet, enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu.

Liberalerna backar till 4,4 procent – och Fi åker ur, om resultatet från SVT:s vallokalsundersökning står sig.

Vid 21-tiden presenterades Valu, SVT:s vallokalsundersökning. Det är väljare från 100 vallokaler och 50 förtida röstningslokaler som har svarat på SVT:s enkät i år. Undersökningen brukar kunna ge en bra fingervisning om vilket resultat som det blir i EU-valet.

Sverigedemokraterna får 16,9 procent – en ökning med 7,2 procent jämfört med 2014. Också Moderaterna ökar ordentligt och får 17,6 procent, en klar förbättring sedan 2014 års resultat på 13,65 procent.

Enligt vallokalsundersökningen blir Moderaterna det näst största paritet.

– Det här är bara en prognos men jag tror att vår toppkandidat, Tomas Tobés, slutspurt har bidragit mycket till den här fina prognosen, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Ström.

Krispartiet Liberalerna ser för närvarande ut att klara sig kvar i EU-parlamentet – med nöd och näppe. Partiet backar 5,5 procentenheter.

– Jag väntar med att känna vare sig lättnad eller besvikelse tills jag har sett siffrorna som kommer klockan 23. Men om siffrorna stämmer så känns det tryggt och bra att Sveriges mest EU-vänliga parti kommer vara kvar i parlamentet, säger Maria Arnholm, partisekreterare i Liberalerna.

Feministiskt initiativ åker ur

Fi ser som väntat ut att få lämna EU-parlamentet – i prognosen får partiet inte mer än 0,8 procent.

– Det här var ganska väntat. Vi hoppas verkligen på en procent, det kommer ge oss valsedlar nästa gång. Det vi ser nu är att våra röster kommer behövas ännu mer i ett Europa som rör sig i ett högerextremt håll, säger Gita Nabavi, Feministiskt initiativs partiledare.

Centerpartiet går framåt och det ser ut som om partiet kommer få ytterligare ett mandat.

–Det här en bra början på kvällen. Men det är bara en prognos. VI har visat att man kan ta strid mot högerpopulisterna, säger Michael Arthursson, partisekreterare Centerpartiet.

Miljöpartiet backar mest

I EU-valet 2014 fick Miljöpartiet 15,41 procent. I SVT:s vallokalsundersökning ser det ut som om det är det parti som backar mest, 5, 9 procentenheter. Trots det så hördes jubel från MP:s valvaka i SVT:s sändning.

– Vi kommer att göra allt i vår makt för att förvalta det vårt förtroende som vi har fått, vi började på sex procent i opinionsundersökningarna men har ökat, säger Märta Stenevi, MP:s partisekreterare.

Socialdemokraterna fick 25,1 procent av rösterna i SVT:s enkät och ökar marginellt jämfört med valet 2014.

– Det här är fortfarande preliminära siffror. Vi får se hur det går, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

LIVERAPPORTERING

FAKTA: SVT:s vallokalsundersökning Valu


SVT:s vallokalsundersökning, Valu, har genomfört intervjuer med väljare i EU-valet sedan 1995. En vallokalsundersökning innebär i korthet att utvalda väljare får besvara en enkät på 40-50 frågor utanför röstningslokaler över hela landet. Årets enkät gjordes vid 100 vallokaler och 50 förtida röstningslokaler .

Eftersom vissa partier tenderar att bli överrepresenterade och andra att bli underrepresenterade jämfört med valresultatet viktas svaren för att den första prognosen som presenteras i SVT:s valvaka ska bli mer träffsäker. SVT Datajournalistiks grafik för åren 2014 och 2019 är också viktade.

Vilka som väljer att vara med och svara på blanketten påverkas av deras olika bakgrundsförhållanden. Det har visat sig att det finns en systematisk underrepresentation av äldre väljare och arbetare, och en systematisk överrepresentation av yngre väljare och tjänstemän.

Historiskt sett har detta betytt att MP, L, V och FI tenderat att vara överrepresenterade och SD, C och S underrepresenterade i de oviktade Valu-siffrorna jämfört med det slutgiltiga valresultatet.

Valu är ett samarbete mellan Sveriges Television och forskare från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

ANNONS

25% rabatt på utvalda kläder och varumärken hos Ellos - gäller hela helgen!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

Valresultat: Så röstade Sverige i EU-valet 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU-valet

EU

Liberalerna

Socialdemokraterna

Moderaterna

Sverigedemokraterna