Vulkanen spyr svavelrök – 50 000 har evakuerats på paradisön

NYHETER

Mount Agung på Bali väntas få ett utbrott och svavelhaltig rök strömmar ur vulkanen.

På måndag morgon uppgav myndigheter att nära 50 000 personer evakuerats.

– En man som var med vid det stora utbrottet för 54 år sedan berättar att hela Bali var täckt av aska, säger Susanne Kjellander från Hässleholm som befinner sig på Bali.

Myndigheten som hanterar naturkatastrofer har förberett 500 000 masker, som ska skydda mot aska vid ett utbrott.

1 av 5 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Sedan augusti har orosmolnen hopats kring vulkanen Agung, på ön Bali i Indonesien. Under de senaste dagarna har även rökmoln strömmat ur vulkanen.

– Vid sextiden i morse observerade vi svavelhaltig rök som spydde ut ur kratern, vilket vi inte sett förut. Röken nådde ungefär 200 meter upp i luften, säger vulkanologen Gede Suantika till Reuters.

I fredags kväll höjdes beredskapsnivån till högsta möjliga, fyra på en skala av fyra. Detta innebär att ett vulkanutbrott väntas ske, uppger Sveriges ambassad i Jakarta via sajten Sweden Abroad.

Fler lär evakueras

Under lördagen noterades ett dussintal jordskalv kring vulkanen, skriver The Sydney Morning Herald. Det kraftigaste hade magnituden 3,7.

Myndigheter har upprättat en säkerhetszon på en radie av 12 kilometer kring vulkanen, som ligger vid Balis högsta punkt.

Nära 50 000 personer har evakuerats från området och lämnat sina hem, uppger myndigheter för AFP.

– Evakueringsprocessen pågår och vi förväntar oss att siffran kommer fortsätta stiga, säger talespersonen Sutopo Purwo Nugroho till AFP.

Myndigheten för naturkatastrofer har förberett 500 000 masker som ska skydda mot aska vid ett utbrott, skriver The Australian.

UD följer utvecklingen

Drygt 500 svenskar finns på ön Bali. UD har inga uppgifter om att någon svensk befinner sig i vulkanområdet eller är bland de evakuerade.

– Vi föreslår att man följer de lokala myndigheternas råd, eftersom de är närmast händelsen, men man kan också följa ambassadens hemsida. Skulle det hända något speciellt så kommer vi uppdatera den, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst.

Flygtrafiken pågår som vanligt och svenska turister har inte avråtts från att besöka ön.

Resebyråerna Ving och Apollo uppger för Aftonbladet att de har 16 respektive 28 resenärer på ön. Men de uppges finnas på minst tio mils avstånd från vulkanen, bland annat på turistorten Kuta.

”Hela Bali var täckt av aska”

Susanne Kjellander från Hässleholm befinner sig på ön Nusa Lembongan, tillsammans med sambon Mike – bara några mil från vulkanen Mount Agung.

– Det känns som att de antingen inte förstår allvaret eller inte vill skrämma upp oss turister. De säger bara att de ber varje dag och att det därför inte kommer att hända något, säger Susanne Kjellander.

Senast vulkanen Agong fick ett utbrott, år 1963, dog över 1 100 personer.

– En man som var med vid det stora utbrottet för 54 år sedan berättar att hela Bali var täckt av aska och att det inte gick att se mer än två meter framför sig, säger Susanne Kjellander.

Världens farligaste vulkaner 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Bali

Indonesien

Vulkaner