Myanmar (Burma)

Byar bränns upp – för att tvinga folket på flykt

Av: 

Kerstin Nilsson

NYHETER

Deras hem brinner – och när de flyr lågorna skjuts de.

Amnesty International hävdar nu att den burmesiska militären använder en slags ”brända jordens taktik” och systematiskt bränner ner byar för att fördriva rohingya-folket.

Över 80 byar har bränts ned de senaste veckorna, enligt Amnesty.

Svarta rökpelare stiger nu från Burma.

Nära 400 000 människor ur den förföljda folkgruppen har på kort tid tvingats på flykt över gränsen till grannlandet Bangladesh.

Amnesty International hävdar nu att satellitbilder visar hur den burmesiska militären, med hjälp av sympatiserande mobbar, sätter eld på hela byar i provinsen Rakhine, i västra Burma, för att driva rohingya-folket på flykt.

Skjuts slumpartat

Och människorna som flyr skjuts slumpartat ned.

– Bevisen är obestridliga - Burmas säkerhetsstyrkor sätter norra provinsen Rakhine i lågor i en riktad kampanj för att driva Rohingyafolket ut ur Burma. Gör inget misstag: Det här är etisk rensning, säger Tirana Hassan, Amnestys krishanteringschef i ett pressmeddelande från organisationen.

– Säkerhetstyrkor omringar en by. Skjuter folk som flyr i panik och bränner sedan ned husen till grunden, säger Tirana Hassan.

Enligt Amnesty kan antalet nedbrända rohingya-byar vara betydligt fler än 80 – molnen gör det svårt för satelliterna att fånga allt på bild.

Plundrade och brände byn

I trakten av Inn Din, ett blandat etniskt område, visar hur rohingyahem har bränds ned – medan icke-rohingyahem intill står kvar, till synes oskadade.

Bilderna stöds av berättelser från ögonvittnen.

En 27-årig man från Inn Din har berättat för Amnesty hur soldaterna den 25 augusti, tillsammans med en grupp frivilliga sympatisörer, omringade byn och sköt i luften.

Sedan gick de in i byn och sköt slumpmässigt rohingyas som flydde.

Själv gömde han sig i den närliggande skogen och såg hur soldaterna i stannade i byn i tre dagar, plundrade och brände ned hem.

Många andra som flytt berättar samma historia

”Finns ingen kvar”

En 48-årig man berättar hur armén och polisen den 8 september stormade in i hans by.

– När soldaterna kom började de skjuta på människor som blev väldigt rädda och började springa. Jag såg militären skjuta många människor och döda två unga pojkar. de använde vapen för att bränna våra hus. Det fanns 900 hus i vår by, nu är det bara 80 kvar. Det finns ingen kvar att ens begrava kropparna, säger han till Amnesty International.

Burmas myndigheter har förnekat att militära styrkor ligger bakom bränderna och skyller istället på rohingyafolket - det är de själva som eldar upp sina hem, hävdar myndigheterna.

”Fullständigt världsfrånvänt”

FN:s chef för mänskliga rättigheter kallar påståendet för fullständigt världsfrånvänt, enligt nyhetsbyrån AP.

– Regeringens försök att flytta skulden till rohingyafolket är grova lögner. Vår undersökning visar tydligt att dess egna säkerhetsstyrkor, tillsammans med en sympatiserande mobb, är ansvariga för att bränna rohingyas hem, säger Amnestys Tirana Hassan.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Myanmar (Burma)

Rohingya

Amnesty International

Mänskliga rättigheter