Hjälpte inte döende 82-åring – döms

NYHETER

Flera personer klev över den 82-årige mannen som fallit ihop när han skulle ta ut pengar på en bank i Tyskland – en vecka senare dog han. Nu har tre av dem dömts, skriver BBC.

1 av 2 | Foto: Polizei Essen
En 82-årig man föll ihop när han skulle ta ut pengar – det dröjde 20 minuter innan någon brydde sig.

Det var förra året som en 82-årig man föll ihop på golvet under ett bankbesök i tyska Essen och slog huvudet i klinkergolvet. Övervakningsfilmer visar hur han två gånger misslyckas med att resa sig upp och blir liggandes på golvet medvetslös.

Istället för att hjälpa honom klev fyra kunder över hans kropp. Det var inte förrän en femte person dök upp som hjälp tillkallades – då hade det gått 20 minuter. En vecka senare dog mannen av sina skador.

Tre personer döms

Enligt tysk lag är det straffbart att inte hjälpa någon i akut medicinsk nöd, man kan dömas till böter eller upp till ett års fängelse. Och nu har domen fallit mot tre av personerna – en 39-årig kvinna, en 61-årig man och 55-årig man – då de varken hjälpte mannen själva eller tillkallade hjälp.

De dömda får betala varsin bot på mellan 19 000 och 34 000 kronor. Den fjärde personen som ignorerade 82-åringen kunde inte ställas till svars.

Åklagaren Nina Rezai sa att böterna skulle kännas för att ”plikten att hjälpa människor hade kränkts”. Enligt henne ska böterna sända signalen om de inte ska bli ett samhälle som tittar bort.

Händelsen har skapat stor debatt i Tyskland – vissa menar att det visar på ett hårdare samhälle.

Försvaret: Trodde mannen var hemlös

Två av de dömda sa att de trodde att 82-åringen var hemlös då vissa hemlösa använde området för bankomater för att få tak över huvudet. En av de menade att hon blivit trakasserad av hemlösa förut.

Men det argumentet möttes av skeptism då åklagaren menar att de borde ha sett att mannen var välklädd, låg mitt i rummet och inte hade några väskor med tillhörigheter eller en sovsäck.

Birgit Jürgen, en åklagare som varit verksam sedan 1991, säger att hon ”aldrig har varit med om något liknande”.

Enligt en medicinsk rapport hade mannen dött även om han fått medicinsk hjälp tidigare då skadorna var så pass allvarliga, skriver BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland

Brott