Beordrar utredning efter polisens "massaker"

TT-AFP

Publicerad 2021-05-08

Boende demonstrerar mot polisens blodiga knarktillslag i torsdags, som krävde 28 liv i slumområdet Jacarezinho i Rio de Janeiro.

Vittnen berättar om rena avrättningar. Minst 28 människor dödades i en av de blodigaste polisinsatserna någonsin i Rio de Janeiro och nu begär landets högsta domstol att ett par graverande filmer utreds. FN kräver också att tillslaget granskas i en oberoende utredning.

– Sluta döda oss!

Hundratals upprörda invånare från slumområdet Jacarezinho tågade mot polisens huvudkontor i Rio de Janeiro i Brasilien i protest mot torsdagens våldsamma knarktillslag.

– Det här är en av de mest barbariska handlingarna som polisen i Rio någonsin har gjort, säger studenten Roger Denis till nyhetsbyrån AFP.

Flera liknande protester mot vad demonstranterna kallar polisens "massaker" ägde rum under fredagen.

Filmer på sociala medier

En domare i Brasiliens högsta domstol har beordrat att federala åklagarmyndigheter, samt åklagare i delstaten Rio de Janeiro, utreder två filmer som cirkulerar på sociala medier som tycks visa hur polisen dödar urskillningslöst.

Ett av dödsoffren var en polisman som sköts i huvudet under insatsen. Polisen säger att det i övrigt var personer med kopplingar till ett grovt kriminellt gäng som sköts – men boende ger en annan bild. Bland annat ska en 32-årig nybliven far som jobbade som byggnadsarbetare och på en pizzeria ha skjutits till döds av polisen när han gick för att köpa bröd.

– Det var en avrättning, säger hans änka.

"Skurkar"

Vittnen har berättat om explosioner och omfattande skottlossning när polisen gick in i bostadsområdet, och ifrågasatt varför polisen sköt de misstänkta, i stället för att gripa dem.

President Jair Bolosnaro och hans närmaste tog snabbt polisen i försvar.

– De var alla skurkar, säger vicepresident Hamilton Mourao, om de 24 ihjälskjutna.

Människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch har kraftigt fördömt våldet och FN kräver att en åklagare genomför en oberoende, genomgripande och opartisk utredning.

– Vi påminner de brasilianska myndigheterna om att våld endast ska användas när det är absolut nödvändigt, säger FN-talespersonen Rupert Colville i Genève.