Bonusavslöjandet kan leda till stoppade utbetalningar

Riksdagsledamoten: Helt sjukt att dela ut

Vårdjätten Attendo delade ut miljonbonusar till till sina toppchefer –under pandemin.

Nu kan Aftonbladets avslöjande leda till att riksdagen ändrar villkoren för välfärdsbolagen.

– Det är helt sjukt att man ska dela ut bonusar, samtidigt som man inte kan upprätthålla en normal situation för de äldre, säger Karin Rågsjö (V), som kräver förändring.

Aftonbladet har granskat det privata vårdbolaget Attendo och har bland annat avslöjat hur miljonbonusar delats ut till sex toppchefer för 2020 – samtidigt som vårdjätten fått 120 miljoner kronor i coronastöd.

Avslöjandet fick enormt genomslag och har blivit omskrivet i flera länder.
Nu ligger även ett skarpt förslag på riksdagens bord, vilket DI rapporterat om.

Martin Tivéus, vd för Attendo.
Martin Tivéus, vd för Attendo.

Det är riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) som lämnat in ett så kallat utskottsinitiav i socialutskottet, där hon bland annat kräver stopp för bonusar i vårdbolag som får statligt stöd.

– Det är ju väldigt icke-transparent med de här privata bolagen. Det har ju rullat in väldigt mycket pengar till dem under den här perioden.

Hon vill även att det ska finnas en möjlighet att återkräva stöd.
Rågsjö vill att en ”särskild granskning ska göras av Attendo” och andra privata vårdbolag så stödet använts för avsett ändamål.

– Vi tycker det är dags att mäta temperaturen på de andra partierna. Att Vänsterpartiet vill så här, det är kanske inte konstigt. Men vad tycker de andra partierna?

Vad har du fått för respons?

– Det är väldigt tyst kan jag säga. Jag har inte hört någonting från någon. Men man kommer ta upp det här initiativet om några veckor och se hur det ligger till bland de andra riksdagspartierna och om det finns stöd från några andra.

 Riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) vill stoppa bonusar i vårdbolag som får statligt stöd - efter Aftonbladets avslöjande.
Riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) vill stoppa bonusar i vårdbolag som får statligt stöd - efter Aftonbladets avslöjande.

Kan bli skärpningar

Flera riksdagspartier har i Aftonbladet varit kritiska till Attendos bonusar.

Bland annat KD:s Jakob Forssmed, som är ekonomisk politisk talesperson:

“Stöden syftar till att värna företag och jobb, inte att betala ut stora bonusar till chefer. Det finns regler för hur bonusar ska hanteras och beslut om bonusar till ledningen ska inte ske samtidigt som stöd uppbärs. Hur detta har fungerat behöver utvärderas och skärpningar kan bli aktuella”.

Efter Aftonbladets avslöjanden valde vd:n Martin Tiveus i slutet av förra veckan att skänka sin bonus på 1,9 miljoner kronor – till Attendo utvecklingsstipendium för vård- och omsorgspersonal.

– Det här är mitt personliga beslut som jag gör mot bakgrund av att jag som koncernchef i den här debatten blir en symbol för girighet, och det är jag inte, sa Tiveus till TT.

Tiveus har inte velat ställa upp på en intervju med Aftonbladet under granskningen, men medverkade även i TV4.

Där fick han frågan om han vet hur de andra av Attendos fem toppchefer gör med sina bonusar.

– Nej, det här är mitt personliga beslut.

Efter miljonbonusen kan det bli aktuell för Tivéus att lämna tillbaka styrelseplatsen i Telia, enligt telekomexperten Mats Roesgaard Sjödin, som uttalade sig för Realtid:

– Sett utifrån Telias höga svansföring kring hållbarhets- och etikfrågor tror jag att det är ohållbart för dem att ha kvar Martin Tivéus i styrelsen efter det här tämligen tondöva agerandet från honom och Attendo.

Vårdjätten Attendo.
Vårdjätten Attendo.
Publisert:

LÄS VIDARE