Nya värmerekord i Australien - över 40 grader i Sydney

Ofattbara mängder av djur dog i rekordbränderna kring förra årsskiftet i Australien.

Nu närmar sig årets brandsäsong, och nya värmerekord har redan slagits.

– För första gången sedan den senaste, förödande brandsäsongen ser vi nu vitt spridda varningar för eldsvådor igen, säger Peter McKechnie.

Ödeläggelsen kring årsskiftet 2019-2020 i Australien var omfattande. Över 115 000 kvadratkilometer mark — mer än hela Islands yta — eldhärjades i bränderna.

Tusentals bostäder förstördes, över 30 personer omkom och nästan tre miljarder djur dog eller tvingades fly.

Årets brandsäsong kan bli lika allvarlig. I helgen slogs nya värmerekord, den här gången i Sydney. För första gången noterade Sydneys 160 år gamla väderstation på Observatory Hill två novemberdagar i rad med över 40 grader, i går lördag och i dag söndag.

Sydney. Arkivbild.
Sydney. Arkivbild.

På lördagsnatten sjönk kvicksilvret bara till 25,3 grader, och steg sedan till 40,5 grader på söndagseftermiddagen, enligt The Sydney Morning Herald. Högsta temperaturen i Sydney under helgen noterades vid flygplatsen, med 41,7 grader på lördagen.

I delstaten New South Wales, där Sydney ligger, noterades 62 gräsbränder på söndagen.

Rob Rogers, en av delstatens brandansvariga tjänstemän, konstaterar att det har regnat mycket de senaste månaderna, till skillnad från de fyra tidigare årens torka. Regnet har fått gräs och buskar att växa kraftigt, vilket gör att risken för omfattande gräsbränder ökat i New South Wales.

– Det är en väldigt annorlunda brandsäsong vi har framför oss. Gräsbränderna är väldigt farliga. Alla som ser en gräsbrand måste rapportera in den genast, säger Rogers.

Räddningstjänst kämpar mot lågor i Australien. Arkivbild.
Räddningstjänst kämpar mot lågor i Australien. Arkivbild.

Peter McKechnie, en annan tjänsteman i delstatens brandförsvar:

– För första gången sedan den senaste, förödande brandsäsongen ser vi nu vitt spridda varningar för eldsvådor igen. Ta reda på hur du ska agera vid en brand, vart du ska ta vägen, säger han enligt The Guardian.

I andra delar av Australien var hettan ännu kraftigare under helgen, med 46 grader både i Coober Pedy och Port Augusta under lördagen.

På Fraser Island, 130 mil norr om Sydney, har okontrollerade bränder rasat de senaste sex veckorna. Hittills har en yta på 740 kvadratkilometer brunnit ner.

Publisert: