Nooshi Dadgostar

Dadgostar: Björn Söder gjorde en stor fråga av min kjol

”Hade inte hänt med en man”

Av: 

Fanny Westling

NYHETER

Kjolen var inte tillräckligt lång.

Efter Nooshi Dadgostars (V) första debatt i riksdagen tog Björn Söder (SD) upp hennes klädsel med alla gruppledare i riksdagen.

– Det kändes som att jag hade kommit till en medeltida marknad, riksdagens kammare, säger hon i podcasten ”Fannys förebilder”.

Nooshi Dadgostar må vara ny som partiledare, men i riksdagen har hon suttit flera år.

Efter hon debuterade i talarstolen 2014 lämnade hon kammaren och tänkte inte mer på det. Men snart fick hon reda på att den andre vice talmannen Björn Söder (SD) lyft frågan om hennes kjollängd i ett möte med alla gruppledare i riksdagen.

– Det hade inte hänt med en man. Nu kanske inte en man hade haft en kjol på sig, men att bli påpekad på sin klädsel på det sättet, säger hon i podcasten ”Fannys förebilder” som publicerades i dag, söndag.

Den 21 oktober 2014 hade Nooshi Dadgostar en debatt i riksdagen som handlade om hyresrätter. Hennes pressavdelning tror att det rör sig om den här klädseln som Björn Söder (SD) kommenterade på.

Hon förvånades över att det kunde bli en så stor sak av ett klädesplagg. Att det var det hon hade på sig, och inte det hon sa, som diskuterades.

– Det kändes som att jag hade kommit till en medeltida marknad, riksdagens kammare.

När hon får frågan hur hon hanterade anklagelsen om kjollängden säger hon att hon bara lät det rinna av henne.

– Jag tacklade det genom att strunta i det. Jag tänker inte underkasta mig den typen av grejer.

Björn Söder (SD).

Söder: ”Diskussion i gruppledarkretsen”

riksdagens hemsida står det att de som jobbar i kammaren ska ha vårdad klädsel, och män ska ha kavaj. Etikexperten Magdalena Ribbing skrev i DN 2011 att vårdad klädsel innebär att man ska klä sig ett steg över vardagsklädsel, alltså inte ”jeans-tröja-gympaskor”, som hon uttrycker det.

I podcasten minns Nooshi Dadgostar det som att kjolen var över knäna, på bilder från den debatt som hennes pressavdelning tror det rör sig om är kjolen något kortare. Enligt Dadgostar ska Björn Söder tyckt att kjolen skulle räcka till ankeln.

Björn Söder själv minns inte den specifika händelsen, men säger att talmän tidigare har anmält på när till exempel kvinnor burit linne i kammaren eller män inte haft kavaj på sig.

”I kammaren har vi kavajtvång för män men det finns inte lika specifika klädesregler för kvinnor, vilket gör att det emellanåt tas upp till diskussion i gruppledarkretsen”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Han menar att om det skulle vara ett tydligt brott mot klädkoden brukar talmannen påtala det till ledamoten i sig, men är det gränsfall så tar man det i stället i gruppledarkretsen.

Nooshi Dadgostar (V).

Kvinnliga politiker utsatta

I en rapport från Jämställdsmyndigheten fastslås det att kvinnor har det tuffare än män i politiken. Enligt den drabbas kvinnliga ledamöter i riksdagen systematiskt av härskartekniker på sin arbetsplats, och utsätts dessutom för hårt hot och hat både på jobbet och i sociala medier.

Det finns flera exempel där det blivit en stor sak av vad kvinnliga politiker väljer att ha på sig. Tidigare i höstas skapade Finlands statsminister Sanna Marin en intensiv debatt då hon medverkade i modetidningen Trendi. Hon bar en kavaj med en djup urringning, någonting som upprörde många på sociala medier.

Men många tog också Marin i försvar, bland annat riksdagsledamoten Annika Strandhäll.

– Sluta kommentera kvinnors klädsel och lyssna på vad de säger istället, sa hon då.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

”Socialdemokraterna har inte åstadkommit något på 25 år”

ÄMNEN I ARTIKELN

Nooshi Dadgostar

Björn Söder

Sanna Marin

Politik