Angela Merkel

Så blev Merkel ”mutti” och motvillig modeikon

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

I dag har Angela Merkel varit Tysklands regeringschef i 15 år.

Under sina år vid makten har hon – aningen motvilligt – gjort ett starkt avtryck.

Men vad den hemlighetsfulla Merkel innerst inne tycker och tänker är det få som vet.

Förbundskansler Angela Merkel har suttit 15 vid makten.
Förbundskansler Angela Merkel har suttit 15 vid makten.

Teflon-kanslern, Mutti, Den eviga kanslern. Angela Merkel har dragit på sig en mängd smeknamn.

I år är det dubbelt jubileum för Angela Merkel, 66. Det är 20 år sedan hon blev partiledare för CDU och just i dag kan hon fira 15 år som förbundskansler.

När Merkel kastar in handduken vid valet nästa år kommer hon att ha suttit på den tyska tronen i 16 år – exakt lika länge som Helmut Kohl, mannen som en gång tog in henne i partiledningen.

Den 22 november 2005 valdes Merkel av förbundsdagen till Tysklands förbundskansler. Partiet, CDU, hade hon tagit över år 2000.

Det går inte att sticka under stol med att naturvetaren Angela Merkel från DDR länge betraktades som en katt bland de västtyska kristdemokraterna.
Hennes torra stil och obefintliga intresse för mode, kombinerat med en stark vilja att vara sig själv, gjorde att många gjorde sig lustiga på hennes bekostnad. Hon hade en stil som passade på en dammig naturvetenskaplig institution på ett östtyskt universitet – men det funkade inte när hon skulle träffa ledare från politiken och näringslivet i väst. Till slut kunde hon inte ignorera att det låg henne i fatet.

När hon tog över som kansler 2005 gjorde hon det med en helt ny stil – ny frisyr och en ny uppsättning dräkter – som definierat den Angela Merkel världen känner i dag.

"Modeikon" kallades hon i veckan av amerikanska affärstidningen Forbes. Det hade få tyskar trott innan 2005. Tidningen menar att hon lyckats kombinera kvinnlighet och auktoritet på ett klanderfritt sätt. Med samma frisör och samma modedesigner i 15 år har hon mejslat fram en stil som hon behärskar till fullo. Som Forbes påpekar, pragmatism behöver inte vara trist och grå: Merkels garderob innehåller treknäppta kavajer över hela färgskalan.

Blå kavaj i parlamentet.
Grå kavaj på valkampanj
Gröna kavajen på Natomöte med Stoltenberg.

Ordet "pragmatism" sammanfattar Angela Merkel till fullo. Slår man upp "pragmatism" i Natur & Kulturs psykologilexikon står det:

"1. Inriktning på det som ska göras i stället för på idéer och utseende. 2. Politisk strategi att agera mer efter vad situationen rent praktiskt kräver än efter ideologiska eller moraliska principer eller föreskrifter i gällande lag."

Extra tydligt blir det när de årliga semesterbilderna på Merkel dyker upp. Tillsammans med maken Joachim Sauer upprepar hon samma procedur som året innan – i samma kläder. Det är stavgång i de norditalienska bergen iklädd samma rutiga flanellskjorta, beiga keps och beiga trekvartsbyxor.

Även kroppsspråket har Merkel löst på ett praktiskt sätt. Vad ska en kvinnlig politiker göra av händerna när hon poserar framför kameran. Merkel valde det som fått namnet "Merkel-Raute" i Tyskland. Hon håller händerna knäppta till en romb. Hon har sagt att hon tänkt ut det själv.

Klassisk Merkelpose med händerna, i Tyskland kallad "Merkel-Raute".

– Det har en viss symmetri, sa hon 2013.

Hennes knäppta händer har blivit så kända att CDU 2017 gjorde en valaffisch som bara visade dem. Allt Merkel egentligen behövde säga var "ni känner mig" så var valsegern säkrad.

Angela Merkel och dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt under fotbollsmatch mellan Tyskland och Sverige 2012.

Det som kanske allra bäst sammanfattar Angel Merkels ledarstil och politik är att hennes namn i Tyskland har blivit ett verb: "merkeln". När det dykt upp ett problem, oavsett omfattning, har hon alltid tagit ett steg tillbaka. Hon fattar inget beslut, låser inte fast sig vid en enskild lösning. I stället avvaktar hon. Verbet blev 2015 det årets näst mest populära ord bland ungdomar.

Men hon är som allra starkast under kriser. Som nu under coronapandemin.

"Hon regerar som en gammal VW-bubbla. Pålitlig, utan åthävor och en aning obekväm", har Deutsche Welle sammanfattat Merkels ledarstil under coronakrisen. Det skulle lika gärna kunna sammanfatta hela hennes livsgärning.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Angela Merkel med dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland 2015
Angela Merkel lämnar vid valet nästa år.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Angela Merkel

Tyskland