Uppsala

Explosion i hus där polis bor – rikspolischefen rasar

Uppgifter: Gärningsmän flydde på moped efter granatattack

Av: 

Josefine Karlsson

Jamshid Jamshidi

NYHETER

En handgranat slängdes in i ett trapphus i Uppsala och detonerade.

Attacken misstänks ha varit riktad mot en polis som bor i huset.

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda tillsammans med de boende i fastigheten utsatts för detta dåd, säger rikspolischef Anders Thornberg.

En stor polisinsats startade vid 06-tiden i Uppsala efter att en stor explosion inträffade i bostadsområde i Sala backe.

Flera boende väcktes av den kraftiga smällen tidigt på lördagsmorgonen.

– Vi fick in flera samtal om en smäll utomhus. När vi kom till platsen visade det sig att något detonerat inomhus i en trappuppgång i ett flerfamiljshus, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen.

Polis tros ha varit måltavlan

I den aktuella fastigheten bor en polis, uppgav region Mitt senare på lördagen.

– Är brottet riktat mot polisen i sin yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och rättssamhället, och det kommer vi aldrig att acceptera. Vi står enade och ser över resurserna så att vi har det som krävs för att vi ska kunna gripa och lagföra de skyldiga. Vår kollega står inte ensam, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Myndigheten hanterar personalfrågan utifrån tidigare bestämda rutiner.

– Vi följer protokollet så att säga. Men av skyddstaktiska skäl kan jag inte gå ut med detaljer om vad som gjorts. En eventuell motståndare ska få leva i ovisshet där, säger Jonas Eronen, Uppsalapolisens presstalesperson.

Ett stort område runt bostaden i stadsdelen Sala Backe i Uppsala spärrades av.

Granat kastades in i flerfamiljshuset

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska detonationen ha orsakats av handgranat som kastats in i trapphuset.

– Vi håller på att undersöka detta närmare och det är en given del av förundersökningen. Vi ska sammanställa information från dörrknackningar med uppgifter från brottsplatsundersökningen och ta utredningen vidare därifrån, säger Jonas Eronen.

Området runt flerfamiljshuset var på lördagen avspärrad och de boende tvingades inrymmas. Ingen ska ha kommit till skada i samband med explosionen.

– Bombskyddet är på plats och gör en noggrann, minutiös undersökning för att säkerställa så att allt är tryggt och säkert, säger Jonas Eronen.

Ingen person är ännu gripen. Men enligt Aftonbladets uppgifter ska vittnen uppgett för polisen att det handlade om två gärningsmän som flydde platsen på moped.

Sprängdådet klassad som särskild händelse

Polisen rubricerar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse. Man valde också att inleda en särskild händelse för att kunna starta en omfattande polisutredning.

– Det här är ett så pass grovt brott och en så kallad särskild händelse gör att vi kan frigöra resurser på ett helt annat sätt än vad vi kan i ordinarie verksamhet, säger han.

Under morgonen och dagen knackade polisen dörr i bostadsområdet för att försöka få in vittnesuppgifter i jakten på misstänkta.

– Vi har under en lång tid haft ett högt tryck mot de kriminella, vilket nu visar sig igen på ett helt förkastligt sätt. Morgonens händelse som misstänks vara riktad mot en polisanställd drabbar också våra medborgare och vårt samhälle i stort. Alla ska känna sig trygga och vi kommer att fortsätta att arbeta i oförändrad takt mot den grova organiserade brottsligheten, säger Ulf Johansson, regionpolischef Mitt, i en kommentar på polisens webbplats.

”Kommer inte att backa en millimeter”

Även inrikesminister Mikael Damberg fördömde attentatet.

– Ett angrepp mot en enskild polis är ett angrepp på vår rättstat och hela det svenska samhället. Polisen är just nu mitt inne i flera offensiva insatser mot de kriminella nätverken i såväl Uppsala som på flera andra håll i Sverige, och de kommer inte att backa en millimeter i sitt arbete. Tvärtom. Våra brottsbekämpande myndigheter kommer oförtröttligt att fortsätta jaga dem dag och natt, och de har hela samhället bakom sig, säger han.

Polisen efterlyser tips från allmänheten.

Den som vet, sett, eller hört något i uppmanas kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Vid akuta ärenden ska man ringa 112.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Brott

Sprängdåd

Anders Thornberg