Publicerad:
Uppdaterad:

Över 120 gripna vid protester i Louisville

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: John Minchillo/AP/TT
Demonstranter drabbade samman med polis i Louisville, Kentucky.

Fler än 120 personer greps i Louisville i Kentucky under demonstrationerna mot att ingen polis åtalas för att ha skjutit den svarta kvinnan Breonna Taylor.

Två poliser skottskadades i samband med protesterna.

De lokala myndigheterna är oroliga för att nya våldsamheter ska inträffa. Ett tre dagar långt nattligt utegångsförbud, från klockan 21 lokal tid, infördes i onsdags.

Onsdagens åtalsbesked orsakade stora protester. Majoriteten var fredliga, men några hundra demonstranter drabbade samman med kravallpolis innan utegångsförbudet trädde i kraft.

På kvällen fylldes gatorna i Louisville med arga demonstranter. Tv-bilder visar hur maskerade personer kastar föremål och tänder eldar. Polisen grep 127 personer, rapporterar amerikanska medier.

Poliser skjutna

Strax innan utegångsförbudet trädde i kraft larmades polisen till en misstänkt skottlossning i de centrala delarna av staden, och i samband med den insatsen skottskadades två poliser.

En misstänkt person har gripits.

– Poliserna vårdas på sjukhus. En av dem är vaken och tillståndet bedöms som stabilt. Den andra polisen opereras just nu. Där bedöms stillståndet också vara stabilt, säger polischef Robert Schroeder till lokala medier.

Den gripne misstänks för våld mot tjänsteman och framkallande av fara för annan.

Kentuckys demokratiske guvernör Andy Beshear kallade under onsdagskvällen in nationalgardet och gav det en begränsad befogenhet att skydda infrastruktur och byggnader, inklusive sjukhuset, rapporterar den lokala tv-stationen WDRB.

Beslutet hyllades snabbt av president Donald Trump, som sade att han skulle prata med Beshear i telefon.

– Jag förstår varför han kallade in nationalgardet, vilket var väldigt bra. Jag tycker det är väldigt positivt. Det kommer att ordna sig, sade Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Åtalas inte för dödsskjutning

Demonstranterna protesterar mot beskedet att ingen av de tre vita poliser som var inblandade i den insats i mars då den svarta kvinnan Breonna Taylor sköts till döds i sitt hem åtalas direkt för hennes död.

En åtalsjury har beslutat att två av poliserna inte ska åtalas alls, med motiveringen att de haft rätt att svara på skottlossningen från Taylors pojkvän. Den tredje polisen, Brett Hankison, åtalas visserligen, men enbart för att ha utsatt Taylors grannar för fara. Detta då några av skotten han avlossat trängt in i en intilliggande bostad.

Inga tydliga bevis finns för att någon av Hankisons totalt tio kulor träffade Taylor, enligt delstatsåklagaren Daniel Cameron.

Protester har även blossat upp på andra platser runt om i USA. Bland annat har det varit demonstrationer i New York, Boston, Washington DC och Los Angeles, skriver nyhetsbyrån AFP.

Publicerad:
Publicerad: