Coronapandemin

I Stockholm finns smittan ”överallt”

Av: 

TT

NYHETER

Antalet svenskar som drabbas av covid-19 ökar. Stockholm är – återigen – den region där smittspridningen är som störst.

Men till skillnad från övriga landet syns inget tydligt mönster för hur viruset sprids i huvudstaden. Det finns lite överallt, verkar det som.

Under hela pandemin har huvudstadsregionen varit värst drabbat av det nya coronaviruset. Både vad gäller antalet smittade (25 668) och antalet döda (2 405), även i förhållande till folkmängden (101/100 000).

Och det är i Stockholm man nu ser den snabbaste ökningen efter förhållandevis lugna sommarmånader. 622 fall har konstaterats under de senaste tre dagarna.

Men till skillnad från andra delar av landet har smittspridningen i Stockholm inte kunnat lokaliseras till en specifik händelse eller plats. Som i Dalarna, där ungdomsidrotten varit drabbad, eller i Blekinge, där smittan upptäckts inom sjukvården.

Det finns inget större utbrott eller händelse som kan knytas till ökningen av antalet smittade i Stockholm. I stället verkar det som om viruset finns lite "överallt". Arkivbild.

Alla grupper

– Antalet fall har ökat (i Stockholm). Framför allt bland dem som provtar sig i hemmet, alltså bland dem som är lindrigt sjuka. Det är där den stora ökningen sker och det vi ser är att den ökar i alla grupper där man rekommenderar provtagning, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Det vill säga att man noterar en ökning i alla åldersgrupper äldre än sex år, eftersom man inte rekommenderar provtagning av barn yngre än så.

– Och om man tittar på geografin ser vi att smittan finns ”överallt”. Den finns i innerstan, och den finns i kranskommunerna. Än så länge finns det inget specifikt som sticker ut och vi har inte registrerat något större utbrott ännu. Men det kan komma att ändras.

Effektiv åtgärd

Trots den ökande smittspridningen planerar regionen inte några ytterligare åtgärder, mer än den hemisolering som Folkhälsomyndigheten lanserade i samband med torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

– Det som verkligen har effekt är den här sociala distansen, och det ju jätteråkigt att vi säger det åter och åter igen, men det är det mest effektiva sättet att inte bli smittad och det är därför vi är så otroligt tjatiga om det, säger Maria Rotzén Östlund.

TT: Är det tillräckligt många som arbetar hemifrån?

– Jag har inga siffror på det, men mitt budskap är att hålla i och hålla ut och fortsätt. Det är viktigt för att inte belasta kollektivtrafiken, men också för att inte belasta lunchrestaurangerna och arbetsplatserna.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Stockholm

Stockholm

Folkhälsomyndigheten

Covid-19