Brand rasar i jättehögar med flis

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång/TT
Det brinner mycket kraftig vid ett värmeverk i Norrköping. Räddningstjänsten har påbörjat vattenbombning med helikoptrar för att förhindra ytterligare spridning.

En mycket kraftig brand rasar i Norrköpings hamn. Branden har spridit sig från stora flishögar till en hög med timmer.

Räddningstjänsten vattenbombar med helikoptrar och skyfflar runt flisen med bandmaskiner för att få branden under kontroll.

Under söndagseftermiddagen började det av oklar anledning brinna i flishögarna vid värmeverket i Norrköpings hamn.

– Högarna är väldigt stora och väldigt många. Det brinner för fullt, säger Mikael Kalered, inre befäl på räddningstjänsten.

Vid 19-tiden började fyra helikoptrar vattenbomba området samtidigt som stora bandmaskiner vände på flisen för att om möjligt kväva elden.

– Vi jobbar med att få in elden och flisen på ett mindre område, och samtidigt hålla begränsningslinjerna runtom. Vi sprutar vatten på högarna, men brinner det därinne förslår det inte riktigt, säger Mikael Kalered.

Sent på eftermiddagen spred sig branden till en stor hög med timmer.

– Det är lågorna därifrån som är starkast, säger Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon, som äger värmeverket.

30-tal personer

Det finns flera byggnader nära brandområdet.

– För tillfället är det ingen fara för spridning dit. Men börjar det brinna mer kan det förändras, säger Kalered.

Från början räknade räddningstjänsten med att branden skulle pågå i två till tre dygn, men efter att den spridit sig till timmerhögen ändrades prognosen till minst tre dygn. Räddningstjänsten är på plats med ett 30-tal personer.

– Vi kommer att jobba vidare med full styrka hela natten, säger Mikael Kalered.

Kan självantända

Verket producerar värme och el och eldas med avfall och träflis, som förvaras i sex–sju meter höga högar utanför värmeverket.

– Det är i en sådan hög branden uppstått. Det kan ske utifrån självantändning, och det kan vara vad som skett här. Men det vet vi inte än, säger Björn Persson.

Värmeverket fortsätter sin produktion som normalt, trots branden.

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har skickats ut med anledningen av branden. Alla i området uppmanas där att "vid obehag" hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN