Ryskt militärfartyg i krock vid Öresundsbron

Ett containerfartyg och ett ryskt örlogsfartyg har kolliderat på den danska sidan av Öresund.

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral har skickat tre enheter för att bistå.

– Vi har inga uppgifter om personskador eller läckage, säger Jörgen Hansson, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Olyckan inträffade vid 10-tiden på förmiddagen. Ett rysk militärskepp har kolliderat med containerfartyget Ice Rose som är flaggat på Marshallöarna i norra Stilla havet. Krocken inträffade söder om Drogden fyr på den danska sidan och den danska motsvarigheten till Sjöfartsverket leder insatsen.

– Jag kan se att de båda seglade norrut med lite olika kurs och att det slutade med att de körde in i varandra, säger vakthavande officer Klaus Rasmussen till TT.

Det ska också ha varit kraftig dimma på sjön vid tidpunkten för olyckan.

Sjö- och flygräddningscentral i Sverige har också skickat tre enheter och kustbevakningen en helikopter för att bistå.

– Vi har en helikopter på stand-by och flera enheter ifall våra danska kollegor skulle behöva assistans. Men hittills har det inte behövts, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket.

Det ryska krigsfartyget.
Det ryska krigsfartyget.

”Ingen befogenhet”

De båda fartygen har inspekteras och än så länge finns inga uppgifter om läckage eller personskador. Containerskeppet hålls kvar på plats för ytterligare besiktning men i och med att det andra skeppet är ett ryskt statsskepp kan danska myndigheter inte beordra det att stanna kvar.

– Vi har ingen befogenhet över ryska statsskepp men vi har varit i kontakt med dem. De säger att det inte är någon panik ombord och att de har situationen under kontroll, säger Rasmussen.

Enligt vittnen till Aftonbladet så anslöt ytterligare ett ryskt skepp strax efter kollisionen för att bistå militärfartyget.

Kollisionen ska har orsakat lindriga skador på båda skeppen. Den ska nu utredas av den danska Skeppshaverikommissionen.

Containerfartyget samt ett ytterligare ryskt krigsfartyg.
Containerfartyget samt ett ytterligare ryskt krigsfartyg.
Skada i skrovet på containerfartyget efter kollisionen.
Skada i skrovet på containerfartyget efter kollisionen.
Publisert: