Ombud i hustvist anmäler Busch för förtal

Av: 

TT

Publicerad:
Ebba Busch har hela tiden hvdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ebba Busch har hela tiden hvdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat. Arkivbild.

NYHETER

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch polisanmäls för grovt förtal. Hennes inlägg i sociala medier om ombudet har gjort att historien om hustvisten tagit en ny vändning.

Den infekterade striden har pågått sedan i augusti förra året då Ebba Busch ville köpa en fastighet med sjötomt utanför Uppsala av en 81-årig man.

Efter att köpekontrakt undertecknats och en handpenning betalats ut ångrade sig husägaren, vilket Expressen rapporterat om.

Ebba Busch har tagit saken till domstol och i mars ska parterna mötas för muntliga förberedelser i Uppsala tingsrätt. Hon har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat.

Inget med tvisten att göra

KD-ledaren skrev den 19 februari ett långt inlägg om tvisten på Facebook, som även publicerades på Instagram. Där gick hon till hård attack mot den 81-årige mannens ombud. Hon publicerade bland annat uppgifter om en gammal dom mot juristen och uppgifter om hans beskattning.

"Och jag har flera gånger haft skäl att undra om juristen verkligen företräder (säljarens) vilja", skriver hon.

Nu har juristen valt att polisanmäla Ebba Busch för grovt förtal. Han anser att hennes uttalanden i sociala medier är brottsligt. Juristen, som inte pekas ut med namn, företräds av advokaten Fredric Wikman.

– Min huvudman hade först inte tänkt agera på inlägget, men har ansett sig tvungen att göra den här anmälan efter att han förstått hur stor spridning det här inlägget på sociala medier har fått, säger Wikman.

Det är en kombination av spridningen och att Ebba Busch pekat ut juristen som brottslig.

– Och det menar han och jag har ingen som helst bäring på den här fastighetstvisten, utan det är bara ett uttalande som är ägnat att beskriva honom som klandervärd och få andra människor att missakta honom.

– Genom den spridning som har skett hittills har det redan försvårat för honom som privatperson men också som yrkesman.

Lätt att identifiera

Juristen vill själv inte ställa upp på en intervju utan låter kommunikationen gå via Fredric Wikman. Trots att han är anonymiserad i inlägget är det lätt att identifiera honom. Både Ebba Buschs advokat och ombudet har uttalat sig flera gånger kring fastighetstvisten, säger Wikman.

– Så det är ju väldigt lätt för den som vill att ta reda på vem hon syftar på. Och reglerna är ju också sådana att det som skrivs inte behöver vara osant, även om det är sant finns det gränser för vilka påståenden man får göra om andra personer. Jag menar att hon har gått över gränsen genom att posta de här uppgifterna.

Ebba Busch kommenterar hotet om polisanmälan för TV4.

– Utifrån en ganska ensidig medierapportering har jag gett min bevekelsegrund och varför jag agerar som jag gör i det här läget. Nu hoppas jag att vi kan få ett slut på den här historien.

TT har sökt Ebba Busch för en kommentar.

Publicerad: