Sanningens stund för covidpaket i kongressen

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Rod Lamkey/AP/TT
Kapitolium i Washington DC. Arkivbild.

NYHETER

Stödcheckar till familjer, arbetslöshetsstöd och vaccinsatsningar. President Joe Bidens jättelika covidhjälppaket väntas inom kort få grönt ljus i representanthuset.

Men den verkliga striden kommer att stå i senaten.

Voteringen om det 1 900 miljarder dollar (motsvarande nära 16 000 miljarder kronor) tunga stimulanspaketet är planerad till fredagen.Eftersom Demokraterna har majoriteten i representanthuset kommer det sannolikt att gå igenom där.

För liberalt?

Det blir svårare i senaten, där maktfördelningen är 50–50 och vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten. Flera tongivande republikanska senatorer anser att hjälppaketet är för kostsamt och kryddat med progressiva eftergifter.

– Det här lagförslaget är för dyrt, för korrupt och för liberalt, dundrar minoritetsledare Mitch McConnell enligt nyhetskanalen CNN.

Det är inte omöjligt att han får gehör från vissa demokratiska kollegor, och då måste omförhandlingar ske.

Den mest omtvistade punkten rör en höjning av minimilönen till 15 dollar i timmen vilket får republikaner att se rött. Även vissa demokrater anser att en sådan höjning drar undan mattan för landets småföretagare.

Gillas av amerikaner

Vidare innehåller jättelagstiftningen bland annat direktutbetalningar på 1 400 dollar till privatpersoner med en årsinkomst på max 75 000 dollar (motsvarade 650 000 kronor). Stöd till grundskolor så att de ska kunna öppna säkert i ljuset av pandemin, arbetslöshetsstöd, vaccinsatsningar, en form av barnbidrag, matkuponger för utsatta familjer och fortsatt förbud mot vräkningar ingår också.

Republikanerna spelar ett högt spel när de motsätter sig lagstiftningen. Stödet bland allmänheten ligger på närmare 70 procent, visar en färsk opinionsmätning från Quinnipiac University. Över 150 företagsledare har också skrivit under en uppmaning till kongressen att rösta igenom paketet, rapporterar CNBC.

Den demokratiske presidenten Joe Biden, som gick till val som en enande ledare, hade hoppats på stöd från båda partierna. Men det viktigaste för Demokraterna är att lagstiftningen godkänns före mitten av mars, då vissa coronarelaterade arbetslöshetsunderstöd löper ut.

Publicerad: