Astra Zeneca: Inget fel på vaccinet till VGR

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Andreea Alexandru/AP
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.

NYHETER

Enligt Astra Zeneca var det inget fel på vaccinpartiet som fick Västra Götalandsregionen att pausa sina vaccinationer mot covid-19.

Nu återupptas vaccinationerna.

Västra Götalandsregionen meddelade i torsdags att vaccineringen med ett visst parti av vaccinet från Astra Zeneca tillfälligt stoppats.

Detta efter att fem personer fått akuta allergiska reaktioner i samband med sin vaccination. Två av dem behövde sjukhusvård.

Enligt Kristine Rygge, regionens vaccinationssamordnare, var det en vaccinatör som hörde av sig och berättade om vad som hade hänt.

– De hade haft ett fåtal allergiska reaktioner på ett av sina vaccinationsställen, sade hon på torsdagen.

"Inom specifikationen"

Läkemedelsverket har nu varit i kontakt med Astra Zeneca, som meddelar att den aktuella tillverkningssatsen inte hade några kvalitetsdefekter.

"Företaget har nu återigen granskat den tillverkningssats som användes i Västra Götaland och konstaterar att den aktuella batchen fyller alla ställda krav och är inom specifikationen", säger Virve Reiman-Suijkerbuijk, enhetschef för Inspektion av industri och sjukvård vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Kända biverkningar

De så kallade anafylaktiska reaktionerna från VG-regionen kommer att rapporteras som misstänkta biverkningar i statistiken.

"I Sverige har vi fått in fyra rapporter om misstänkt anafylaxi efter vaccination med Astra Zenecas vaccin mot covid-19", säger Veronica Arthurson, som är enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

"Det finns i nuläget 83 rapporter i den europeiska databasen för misstänkta biverkningar om möjlig anafylaktisk reaktion, för personer som vaccinerats med vaccinet. Det här är någonting som följs upp extra noggrant just nu av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA".

Efter beskedet från Läkemedelsverket har Västra Götalandsregionen beslutat att återuppta vaccinationerna.

"Det är viktigt att biverkningar följs upp och det är bra att Läkemedelsverket har hanterat ärendet så snabbt. Vi känner oss trygga med deras besked och har nu informerat våra vaccinatörer att återuppta vaccineringen med aktuell tillverkningssats", säger vaccinsamordnaren Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Publicerad: