Obama på kampanjmöte: "Ta inget för givet"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Matt Slocum/AP/TT
USA:s förre president Barack Obama i Philadelphia. "Vår demokrati kommer inte att fungera om de som ska vara våra ledare ljuger för oss varje dag och bara hittar på, och vi bara vänjer oss vid det", sade den förre presidenten.

Tempot skruvas upp inför det amerikanska valet – nu har Barack Obama gjort sitt första personliga framträdande i valrörelsen.

– Philadelphia, vi har tretton dagar kvar, det är vårt lyckotal — tretton dagar till det allra viktigaste valet under hela vår livstid, sade den förre presidenten.

Barack Obama gick upp på en scen vid ett drive-in-möte på en idrottsarena i Philadelphia i Pennsylvania.

Tillsammans med delstatens guvernör Tom Wolf och stadens borgmästare Jim Kenney pratade Obama inför åhörarna som alla satt i några hundra bilar.

– Joe Biden och Kamala Harris bryr sig om varje enskild amerikan, inklusive de som inte håller med dem och de kommer att kämpa för er varje dag, sade Obama om Demokraternas kandidater enligt Philadelphia Enquirer .

– De förstår att protester inte är oamerikanskt. Det är det mest amerikanska som finns, fortsatte den populäre förre presidenten och möttes av jubel och hundratals tjutande biltutor.

"Inte en dokusåpa"

Obama uppmanade alla att förtidsrösta och för att undvika ogiltiga röster förklarade han hur man rent tekniskt gör för att lämna in sin valsedel på korrekt sätt.

Han konstaterade att coronaviruset fortsätter att dominera väljarnas vardag och att dagens presidents agerande har gjort att pandemin inte är under kontroll och att åhörarna inte behövde sitta i sina bilar vid valet för fyra år sedan.

– Det här är inte en dokusåpa, det här är verkliga livet. Vi andra tvingas leva med konsekvenserna av att han (Trump) är oförmögen att ta sitt jobb på allvar, sade Obama.

Vågmästarstat

Pennsylvania är en av de delstater som kan bli avgörande i årets presidentval. President Donald Trump vann i delstaten 2016.

Enligt politiksajten Real Clear Politics leder Biden i den senaste mätningen i delstaten med 49,5 procent mot Trumps 44,6. Men Obama varnade åhörarna för att ta en seger för given och påminde om Hillary Clintons försprång i mätningarna inför valet 2016.

– Det kom en hel massa undersökningar förra gången. Det gick inte så bra. För många stannade hemma på valdagen, de blev lata, de tog segern för given. Det får inte hända den här gången. Ta inget för givet. Inte i det här valet.

Publicerad: