Allt fler covidpatienter vårdas i Stockholm

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Antalet covidpatienter ökar i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Antalet covidpatienter ökar i Stockholm. Arkivbild.

Allt fler covidpatienter får vård på Stockholms sjukhus. Även takten för smittspridningen ökar igen, efter en minskning förra veckan.

– Vi ser en rejäl och allvarlig ökning, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

1 341 nya fall har konstaterats under de senaste tre dagarna, enligt fredagens rapport. Det kan jämföras med samma period förra veckan då 771 fall konstaterades.

Efter en något lägre takt i smittspridningen de senaste veckorna har kurvan med konstaterade fall återigen blivit brantare.

– Det går åt fel håll. Vi följer detta noga och väntar på siffror från hela veckan för att se hur det artar sig, konstaterar Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare på Region Stockholm.

Ökning bland yrkesarbetande

Coronafallen ökar särskilt bland personer som är mellan 20 och 60 år.

– Det betyder att det är främst de som är yrkesarbetande och studerande, alltså de som rör sig mycket ute, som har smittats.

Smittskyddet hoppas på att den införda hemisoleringen, där personer i hushåll med bekräftad smitta ska isolera sig själva, ska börja ge effekt i statistiken. Men den enskilt viktigaste åtgärden för att bryta smittkedjor är att undvika trängsel, poängterar Rotzén Östlund.

– Alla måste återigen hitta andra sätt att umgås. Fortsätta att jobba hemifrån. Det är inte okej med köer och festande i en pandemi.

Fler får vård

Antalet personer som får vård för covid-19 vid länets sjukhus ökar också tydligt, enligt regionen. Totalt vårdas 85 patienter, vilket är elva fler jämfört med i tisdags. Nio personer får intensivvård, vilket är fyra fler jämfört med i tisdags.

– Än så länge fungerar det bra. Man har dessutom lärt sig mycket om hur man vårdar den här sjukdomen under våren.

Lokala allmänna råd, som i Uppsala där man uppmanas att undvika kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med, är det ännu inte tal om för Stockholm.

– Vi håller nära kontakt med Folkhälsomyndigheten och diskuterar vårt läge. Även om vi inte infört några råd som i Uppsala hoppas jag att stockholmarna blir mer försiktiga och beter sig mer som i våras, säger Rotzén Östlund.

Nästa vecka är det höstlov.

– Ska man umgås med andra än dem man vanligtvis träffar så är det bra om man träffar dem utomhus.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN