Britterna vaknade upp till de hårdaste restriktionerna hittills

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En ny virusvariant och en eskalerande smittspridning tvingar britterna in i hårda restriktioner.

Folkfesten Boxing Day blir istället dagen då butikerna stänger ner och miljontals britter tvingas stanna hemma.

Nu befinner sig 24 miljoner i lockdown i England.

Annandagen i Storbritannien brukar innebära att den stora mellandagsrean börjar i butikerna och i galleriorna. Dessutom är det en stor dag för den brittiska fotbollen och i engelska högstaligan har ”Boxing Day” som det heter blivit en viktig dag där fotbollslagen möter varandra framför hundratusentals åskådare.

Men i år ser annandagen helt annorlunda ut för britterna.

Den nya virusvarianten som har upptäckts i landet innebär att de tuffaste coronarestriktionerna sedan pandemins början, nivå fyra, har införts i landet.

24 miljoner i lockdown

I dag hamnar ytterligare sex miljoner människor i England i nivå fyra. Det innebär att totalt 24 miljoner människor i England, drygt 40 procent av befolkningen, befinner sig i nivå fyra. Ytterligare 25 miljoner människor befinner sig nu i nivå tre, rapporterar Daily Mail.

Nivå fyra-restriktionerna innebär att alla icke nödvändiga affärer, frisörer och träningsanläggningar stänger och invånarna måste hålla sig hemma.

Dessutom innebär nivå fyra-restriktionerna att människor i riskgrupp som inte kan jobba hemifrån rekommenderas att inte arbeta alls.

Nödvändiga verksamheter stänger tidigare

Men det är inte bara en stor del engelsmännen som sedan i dag befinner sig i nivå fyra. Även i Skottland och Nordirland införs nivå fyra i dag. Där är restriktionerna extra hårda fram till den 2 januari då nödvändiga verksamheter bara får hålla öppet fram till klockan 20.

Under juldagen passerade Storbritanniens officiella coronarelaterade dödsfall 70 000.

Publicerad: