Coronapandemin

Brittiska behandlingen ska stoppa viruset i kroppen

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

En ny slags behandling som ger omedelbar immunitet mot covid–19 prövas i Storbritannien.

Man hoppas på att behandlingen ska förhindra att personer som redan smittats av viruset blir sjuka.

Virusforskaren Ali Mirazimi tror att behandlingen kan fungera, men att användningsområdet är begränsat.

Ali Mirazimi.
Ali Mirazimi.

Behandlingen består av antikroppen AZD744 som tagits fram av Astra Zeneca. Om behandlingen visar sig fungera skulle den kunna ge omedelbar immunitet för personer som blivit utsatta för coronaviruset och därmed förhindra att de utvecklar covid-19.

Enligt virologen Catherine Houlihan som leder studien neutraliserar antikroppen viruset direkt. Förhoppningen är därför att behandlingen ger omedelbart skydd mot covid–19, för personer som redan blivit utsatta för viruset, säger hon till Sky News.

Alternativ till vaccin

Behandlingen skulle kunna vara effektiv upp till åtta dagar efter att någon blivit utsatt för viruset. Därför ses den också som ett alternativ till coronavaccinen för personer som precis smittats och inte kan vänta två veckor på ett fulltäckande skydd från en vaccindos, rapporterar BBC.

– Om vi kan bevisa att denna behandling fungerar skulle det vara ett spännande tillskott till den vapenarsenal som utvecklats för att bekämpa detta fruktansvärda virus, säger Catherine Houlihan till Daily Mail.

Virusforskaren Ali Mirazimi, professor vid Karolinska Institutet, tror att behandlingen kan fungera, men att det har ett begränsat användningsområde.

– Det här skulle kunna fungera för dem som blivit exponerade för viruset. Alltså, en behandling i tidig fas av sjukdomen.

Behandlingen ska stoppa viruset i kroppen.

Behövs en sån här typ av behandling som ett komplement till vaccinen?

– Det beror på. Det här är ett verktyg för behandling av människor som blivit exponerade för viruset. I och med att de befinner sig i en tidig fas av sjukdomsförloppet vet man inte om de ens blir svårt sjuka och därmed behöver behandling, säger Ali Mirazimi.

Forskarna bakom studien, som utförs av University College Hospital i London, hoppas att behandlingen ska skydda mot covid–19 mellan sex månader upp till ett år. Än så länge har tio personer injicerats med antikroppen. Målet med studien är att behandla 1 125 personer i världen.

Enligt Daily Mail skulle behandlingen kunna ges som nödbehandling till vårdpersonal, sjukhuspatienter, boenden på äldreboenden och studenter som bor i delade boenden, för att stoppa pågående virusutbrott. Enligt tidningen kan det även ges till människor som bor ihop med personer som smittats av covid–19.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Coronaviruset.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin

Covid-19

Storbritannien

Forskning & vetenskap