Coronaviruset

Brittiskt plan har landat i Sverige – myndigheter rasar

Av: 

Sophie Stigfur

Elle Kari Karlsson

Johan Gunnarsson

NYHETER

Det muterade coronaviruset fick Sverige att införa ett totalförbud för flygtrafik från Storbritannien till Sverige.

Något som British Airways bröt i dag – när ett passagerarplan landade på Arlanda.

29 personer ombord har släppts in i Sverige, utan vare sig tester eller krav på karantän.

– Vi förstår inte hur det här har kunnat hända, säger Patrik Engström, chef på gränspolisen.

I förmiddags, vid 10.30-snåret, landade British Airways med ett passagerarplan på Arlanda. Något som bryter mot regeringens beslut om tillfälligt flygstopp mellan Storbritannien och Sverige – som ska minska risken för spridning av den brittiska mutantsmittan.

– Det verkar ha blivit något missförstånd. Det här är i strid mot flygförbudet, som är absolut. Det får inte förekomma persontrafik i luften mellan länderna nu, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

– Vi har kontaktat British Airways men också det brittiska luftfartsverket. Det här flyget har gått i strid mot svenska bestämmelser.

Ombord på passagerarplanet från London fanns 33 passagerare. Av dessa var 29 svenska medborgare, och fyra finländska medborgare som skulle resa vidare.

När planet landade kontaktade gränspolisen smittskyddsläkaren för att informera vad som hänt.

– Svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att resa in i Sverige och fick göra det. Det är olyckligt att det överhuvudtaget fanns passagerare på det här planet. Vi förstår inte hur det här kunnat hända, vi har varit i kontakt med såväl infrastrukturdepartementet som Folkhälsomyndigheten och Transportstyrelsen, säger Patrik Engström, chef på gränspolisen.

Arkivbild. Ett British Airways-plan landar på Arlanda 17 december.

Uppmanas testa sig

Någon karantän för de nyinresta svenskarna blev det inte.

– Smittskyddet hade kunnat besluta om att sätta dem i karantän om det fanns fog för att misstänka att det är sjuka. Men det bedömdes det inte finnas, det blev ingen annan åtgärd än att de här personerna som alla andra uppmanas att stanna hemma om de känner sig sjuka samt att de ska testa sig.

När Region Stockholm får frågan om passagerarna på planet låter presskommunikatören svara via mejl: ”Smittskydd Stockholm har inte befogenheter att stoppa inresa från geografiskt område eller bestämma om hälsokontroll från visst område”.

Fyra av passagerarna var finländare som skulle mellanlanda för att flyga vidare till Finland.

– De omfattas av inreseförbudet men ansvarig beslutsfattare lät dem resa vidare ändå, främst för att små barn var med, säger Patrik Engström på gränspolisen.

Blandat ihop reglerna

De tillfälliga förordningarna som regeringen beslutat om tycks ha blandats ihop, enligt Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

Det ena gäller ett flygförbud mellan länderna. Det andra gäller ett inreseförbud från Storbritannien och Danmark till Sverige, med undantag för svenska medborgare.

– Man måste ha missförstått våra instruktioner. Svenska medborgare får resa in i Sverige, men inte via flyg från Storbritannien. Då gäller andra transportmedel eller att man flyger in via ett annat land, säger Mikael Andersson.

Transportstyrelsen har nu förtydligat sina instruktioner och ”säkerställt att flygbolaget har koll på vad som gäller”.

Mutantsmittan upptäckt i Sörmland

Flera länder har beslutat om att stoppa flyg från Storbritannien sedan man konstaterat att viruset där muterat till en mer smittsam variant. Den muterade coronasmittan har trots det hunnit sprida sig utanför landets gränser. Enstaka fall har konstaterats i bland annat Frankrike, Spanien och Japan.

Tidigare under dagen meddelade Folkhälsomyndigheten att smittan även tagit sig in i Sverige. En person som rest från Storbritannien för att fira jul i Sörmland har konstaterats sjuk i det nya, mer smittsamma viruset.

Aftonbladet har sökt British Airways.

Aftonbladet har pratat med Folkhälsomyndigheten som in nuläget inte har någon kommentar på det som inträffat.

På frågan hur de ska gå tillväga för att säkerställa att de 29 svenska medborgarna testas och smittspåras uppger presstjänsten att de inte kan göra något åt saken. Vidare hänvisar myndigheten till regionerna, som är ansvariga för smittskyddet samt Transportstyrelsen, som är ansvariga för flygförbudet.

När Aftonbladet söker Region Stockholm hänvisar till den information om testning som finns på 1177.

”Via 1177 Vårdguiden finns vägledande information om provtagning för dig som nyligen varit i Storbritannien. Har du nyligen varit i Storbritannien ska du isolera dig, testa dig direkt när du kommer till Sverige och sedan igen efter 5 dagar”, skriver Region Stockholms presstjänst i ett mail.

Regeringen, genom inrikesminister Mikael Damberg lämnade besked om inreseförbudet tidigare i veckan. Mikael Damberg vill idag inte kommentera händelsen, hans pressekreterare låter meddela att det är ett myndighetsbeslut och att regelverket fortfarande gäller.

Vet du mer? Tipsa Aftonbadet

British Airways.
Aftonbladet

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronaviruset

LÄS VIDARE

Muterade viruset upptäckt i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

British Airways

Storbritannien

Arlanda

Sverige

Flygtrafik

Folkhälsomyndigheten