Nyheter

"Allt liv upphör" – desperation efter förbud

Av: 

TT

Spöklika gator i den sydfranska staden Marseille efter att utegångsförbudet infallit. Arkivbild.
Spöklika gator i den sydfranska staden Marseille efter att utegångsförbudet infallit. Arkivbild.

NYHETER

Från och med klockan 18 ska fransmännen vara hemma och dörrarna ska vara stängda.

Till följd av fortsatt smittspridning inför nu Frankrike ett rekordstrikt utegångsförbud som innefattar över 60 miljoner människor.

För att bekämpa pandemin kommer ett nationellt utegångsförbud från med klockan 18 kommer att införas på lördag. Det meddelade under torsdagen Frankrikes premiärminister Jean Castex.

– Viruset sprids ännu aktivt, säger han allvarligt i samband med att åtgärden presenteras.

Skärpta inresekrav

Utöver utegångsförbudet kommer alla kommersiella verksamheter att hållas stängda från och med klockan 18.

Därtill kommer resenärer till Frankrike från länder utanför EU kommer vara tvungna att visa upp ett negativt covid-19 test som inte är äldre än 72 timmar gammalt för att få resa in i landet.

Restriktionerna kommer att gälla i minst två veckor framöver.

Många fransmän är luttrade. Utegångsförbud från och med klockan 20 råder nämligen sedan tidigare i stora delar av landet, men nu kommer alltså förbudet att skärpas ytterligare och omfatta hela landet.

Champagneköp uteblev

I vissa av landets regioner, med särskilt hög smittspridning, har utegångsförbud efter klockan 18 gällt sedan flera veckors tid.

Många är kritiska till restriktionen, inte minst inom det franska näringslivet.

– Allt liv upphör efter klockan 18, säger champagneproducenten Alexandre Prat i Marne, en del av regionen Grand Est som omfattas av det striktare förbudet, till nyhetsbyrån AP.

Champagneproducenten berättar att i vanliga fall passerar många av hans kunder vingården och köper med sig några flaskor på vägen hem, men sedan utegångsförbudet har kundströmmen sinat.

– Nu har vi ingen som kommer, fortsätter Alexandre Prat.

Striktast i Europa

Det franska utegångsförbudet kommer att bli Europas striktaste nationella förbud då det pågår i hela tolv timmar – från klockan 18 fram till klockan 06.

I de andra europeiska länderna där utegångsförbud råder så börjar förbudet att gälla senare eller slutar tidigare. I grannlandet Italien är det exempelvis klockan 22 till klockan 05 som gäller.

Mer än 69 000 människor i Frankrike har mist livet efter att de smittats av coronaviruset sedan pandemins början. Antalet bekräftade fall av covid-19 i landet ligger för närvarande på totalt 2 888 448.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert: