Stormningen av kongressen i USA

Donald Trump stoppas permanent från Twitter: ”Risk för mer våld”

Av: 

Niklas Eriksson

Hans Österman

NYHETER

”Till alla er som frågat, jag kommer inte delta i installationsceremonin den 20 januari”.

Orden blev president Trumps sista på Twitter. Strax efter midnatt stängdes han av permanent.

Timmarna senare twittrade han från ett annat konto – men inläggen raderades direkt.

Runt 350 Twitter-anställda hade tidigare under fredagen uppmanat företagets vd Jack Dorsey att permanent stänga av Donald Trump, uppger Washington Post.

Strax efter midnatt, svensk tid, verkställdes det historiska beslutet.

Den som går in på Trumps Twitter-konto möts nu av en tom sida med ett automatiskt meddelande om att kontot är ”tillfälligt avstängt”.

Trumps avstängda Twitter-konto i natt.

I praktiken är beslutet mer långtgående än så. I ett långt meddelande på sin officiella blogg meddelar Twitter att bannlysningen av Trumps konto är permanent.

Därför tog Twitter beslutet

”Efter noggrann granskning av de senaste tweetsen från kontot @realDonaldTrump och kontexten kring dem – särskilt hur de tas emot och tolkas på och utanför Twitter – har vi permanent stängt av kontot på grund av risken för fortsatt uppvigling till våld”, skriver Twitter i sin motivering.

I efterspelet av stormningen av kongressen i onsdags spärrades presidentens konto tillfälligt i tolv timmar. Det öppnades sedan igen med hot om permanent avstängning om Trump inte följer Twitters regler.

Två tweets har analyserats

Att det beslutet nu verkställts motiverar Twitter med två tweets som Trump publicerade på fredagen:

“The 75,000,000 great American Patriots who voted for me, AMERICA FIRST, and MAKE AMERICA GREAT AGAIN, will have a GIANT VOICE long into the future. They will not be disrespected or treated unfairly in any way, shape or form!!!”, löd den första.

Kort efteråt publicerades det som skulle bli Donald Trumps sista tweet. Där berättade han att han inte tänker närvara vid Joe Bidens installation om elva dagar:

“To all of those who have asked, I will not be going to the Inauguration on January 20th.”

Twitter uppger att dessa båda meddelanden ska ses mot bakgrund av den dödliga stormningen av kongressen i onsdags:

”Dessa två tweets måste tolkas utifrån ett större sammanhang av händelser i landet och de sätt på vilka presidentens uttalanden kan mobiliseras av olika mottagare, inklusive uppvigling till våld, liksom i kontexten av beteendemönstret från det här kontot de senaste veckorna”.

Twitter: ”Säker måltavla”

Twitter utvecklar beslutet ytterligare med att Trumps tweet om att utebli från Bidens installation kan ses som en försäkran till de som överväger våld att ceremonin blir ”en säker måltavla eftersom han inte kommer att närvara”.

Twitter uppger också att ordvalet ”amerikanska patrioter” ska tolkas som stöd till de som låg bakom våldsamheterna vid kongressen. Dessutom nämner företaget att det redan finns planer, på och utanför Twitter, för en andra våldsam attack mot Kapitolium och andra kongressbyggnader den 17 januari.

”Det är vår uppfattning att dessa två tweets sannolikt inspirerar andra att kopiera de våldsamma handlingar som ägde rum 6 januari 2021 och att det finns flera tecken på att de tas emot och förstås som uppmaningar att göra så”.

Sonen rasar: ”Yttrandefriheten är död”

Twitter meddelar att språkbruket i Trumps tweets bryter mot företagets policy mot glorifiering av våld och att kontot därför ska stängas av ”omedelbart och permanent”.

Donald Trumps son kritiserade omgående beslutet:

”Vi lever i Orwells 1984. Yttrandefrihet existerar inte längre i Amerika. Den dog med big tech och det som är kvar finns bara där för några få utvalda”, skriver han i en tweet.

Trump Jr fortsatte några minuter senare:

”Så ayatollan och många andra diktatorregimer kan ha Twitter-konton utan åtgärd trots att de hotar hela länder med folkmord och att döda homosexuella etc... men USA:s president ska stängas av permanent. Mao skulle vara stolt”.

Även Facebook, Instagram och Snapchat har låst presidentens konton på obestämd tid. Trump har dessutom fått konton och sändningar stoppade på videotjänsterna Twitch och Tiktok.

Twittrade från annat konto – raderades

Vid 02.30 under natten mot lördagen, svensk tid, twittrade Trump plötsligt från Vita husets officiella presidentkonto @potus. Han publicerade flera inlägg där han anklagade Twitter för att tysta honom, vara emot yttrandefrihet och vara lierade med ”demokrater och den radikala vänstern”.

Han skrev också att han överväger möjligheterna att ”bygga en egen plattform” i en nära framtid.

Tweetsen raderades inom några minuter.

Inläggen från kontot @potus raderades direkt.

I en parallell händelseutveckling under natten togs appen Parler bort av både Google och Apple. Besluten motiveras med att plattformen inte tar bort inlägg som uppmanar till våld.

Parler är ett populärt nätverk för Trump-supportrar, särskilt de som blockerats från andra sociala medier.

Donald Trump.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stormningen av kongressen i USA

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

Sociala medier

Donald Trump

Twitter

Amerikansk politik