Coronapandemin

Myndigheternas röriga tolkning av pandemilagen – alla hänvisar till varandra

Av: 

Ebba Thornéus

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Får man samlas fler än åtta personer under festliga former – trots pandemilagen?

Det finns inget glasklart svar på den frågan.

När Aftonbladet försöker gå till botten med den hänvisar alla till varandra.

Den 8 januari i år beslutade riksdagen att anta den tillfälliga så kallade pandemilagen som gäller fram till september.

Nyligen kom besked att regeringen i samråd med Folkhälsomyndigheten planerar att införa en rad lättnader från och med 1 juni – förutsatt att smittspridningen fortsätter att sjunka och att vaccinationstakten fortsätter.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en digital pressträff i april 2021.
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en digital pressträff i april 2021.

Men fram tills dess gäller den nuvarande pandemilagen, som bland annat innebär att fler än åtta personer inte får delta vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Samma sak gäller vid privata sammankomster som hålls i festlokaler, föreningslokaler och andra lokaler som hyrs ut.

Undantag görs för begravningar, som får ha upp till 20 deltagare.

Lagen har fått kritik för att vara svårttolkad och rörig i praktiken. Något som Aftonbladet fick erfara när frågan om vilka regler som gäller för privata sammankomster i festlokaler på hotell ställdes till olika myndigheter.

Socialdepartementets svar nummer 1

Trots att regeringen, med stöd av riksdagen, instiftat den tillfälliga lagen i början av januari, så kan inte heller de först svara på vad som gäller.

I ett mejl skriver socialminister Lena Hallengrens pressekreterare Sofia Brändström, att ”frågor om hur pandemilagen ska tillämpas och tolkningar av lagar och förordningar hänvisas till Folkhälsomyndighetens presstjänst”.

Socialstyrelsens svar

Även Socialstyrelsen har svårt att ge ett exakt svar.

På frågan om man får hyra en lokal på ett hotell och samlas nästan 100 personer för en tillställning svarar myndighetens presstjänst först nej.

Sedan ber de att får ringa upp.

– Det är inte ett helt självklart svar. Det beror på situationen, om det är ett slutet sällskap och så vidare”, uppger en ansvarig på presstjänsten och hänvisar sedan till Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens svar

Folkhälsomyndigheten i sin tur, hänvisar till informationen på sin hemsida, men tillägger att det är länsstyrelsen som har tillsynsuppdraget och därmed vet hur den ska tillämpas i praktiken.

Pressansvarig hänvisar även till kommunens miljöförvaltning.

Länsstyrelsens svar

Även länsstyrelsen hänvisar till miljöförvaltningen på kommunen.

– När det gäller serveringställen är det kommunen som ansvarar för detta, säger Maria Andersson, utvecklingsledare med ansvar för samordningen gällande pandemitillsynen för Västra Götaland.

Kommunens svar

Sara Udéhn, tillförordnad enhetschef på livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen i Göteborg stad, besvarar våra frågor i ett mejl men hänvisar även tillbaka till länsstyrelsen och till polisen.

Men om man som privatperson hyr in sig i en festlokal på ett hotell där de ansvarar för serveringen, vilket maxantal för gäster gäller då och vem är ytterst ansvarig?

”Det är den som driver hotellet och ansvarar för serveringsstället som är ansvarig för att de lever upp till kraven om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Det finns inget maxantal givet i föreskrifterna, däremot ska de se till att det bland annat är max 4 personer i sällskapet som sitter ner och minst en meter mellan dessa sällskap. Men även när besökare rör sig i lokalen bör de kunna hålla detta avstånd till varandra”, skriver Sara Udéhn.

Får man exempelvis stå upp och dansa i lokalen?

”Det är inte uttryckt att man inte får dansa i föreskrifterna om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Däremot framgår det att mat och dryck ska intas sittande. Serveringsstället ska även se till att inte trängsel uppstår i lokalen, vilket gör att de flesta verksamheterna inte tillåter dans, det blir helt enkelt för svårt att se till att tillräckliga avstånd hålls”.

Socialdepartementets svar nummer 2

Efter Aftonbladets runtbollning skickas frågan återigen till socialminister Lena Hallengrens pressekreterare Sofia Brändström, som återkommer med ett nytt, förtydligande svar:

”Som vi uppfattar frågan är det fråga om en privat sammankomst – det vill säga att allmänheten inte har tillträde. En festlokal är det som i lagstiftningen kallas för ”plats för privat sammankomst” och då gäller deltagarbegränsning på åtta personer. Det spelar ingen roll om man kallar det fest, event eller konferens utan reglerna gäller lika för alla typer av arrangemang med undantag för begravningar”.

Vidare skriver hon att det är länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen.

”Såsom regelverket ser ut nu saknas betydelse om man tagit covid-19 test eller är vaccinerad – samma regler gäller ändå. Detta regelverk ändras inte 1 juni.”

 

PODD Vändningen?

Aftonbladet Daily med Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Kvinnligt nätverk hade brunchfest på lyxhotell

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Folkhälsomyndigheten

Lena Hallengren

Socialstyrelsen

Göteborg