Nytt sexualupplysningsprojekt för unga vuxna

RFSU Student ska arbeta förebyggande i Uppsala

 Ellen Berkemar är projektledare för RFSU Student.
Ellen Berkemar är projektledare för RFSU Student.

Antalet fall av klamydia och gonorré har ökat bland unga vuxna i Sverige de senaste åren, enligt Folkhälsomyndigheten.

Nu startar initiativet RFSU Student i Uppsala som ska arbeta förebyggande med unga vuxnas sexuella och reproduktiva hälsa. Frågor som kan vara besvärliga och tabubelagda nog utan rådande pandemi.

– För många som lever i ensamhushåll är behovet av närhet extra stort nu, säger Ellen Berkemar, projektledare för RFSU Student.

2019 lade Uppsala Studentkår ner projektet Kondoma Mera efter 17 år. Verksamheten har nu tagits över av RFSU under namnet RFSU Student.

– Det finns ett väldigt stort behov i målgruppen unga vuxna. Folkhälsomyndighetens epidemiologiska undersökningar visar att klamydia mest ökar bland unga kvinnor mellan 15-24 och män mellan 15-29 . Vi vill att alla unga vuxna ska få rätt information och kunskap för att kunna ta mer medvetna val, säger Ellen Berkemar, som är projektledare för RFSU Student.

Tillgången till vård begränsad under pandemin

Under året med corona har tillgången till förebyggande insatser och vård varit begränsad. På grund av pandemin har flera drop-in-mottagningar hållit stängt. Det här gäller bland annat Ungdomsmottagningen, Gynekologmottagningen Studentgyn och Venereologmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Men det innebär inte att behovet har försvunnit.

– Färre testar sig för könssjukdomar nu. Det är ju svårt att säga om människor haft mindre oskyddat sex eller om de bara har undvikit att söka vård. Många är också rädda för att belasta vården eller undviker att söka vård, av rädsla för att bli smittade av corona, säger Ellen Berkemar.

– Enligt RFSU har den sexuella aktiviteten inte stannat av. Den här tiden har varit svår för människor som lever i ensamhushåll, behovet till närhet blir kanske ännu större. Vi vill upplysa om hur man kan njuta på ett säkert sätt.

”Många går obehandlade”

Linda Axebeck, barnmorska vid Studentgyn i Uppsala, känner igen bilden.
– Sedan i våras är det lugnare på mottagningen och vi har färre besök än vad vi brukar. Kanske är det så att folk inte har lika mycket oskyddat sex nu, med restriktionerna och pandemin, men jag tror tyvärr att många går med obehandlade sjukdomar. Jag tror inte att klamydia har minskat, många symptomfria går obehandlade, säger hon och tillägger:

– Det är viktigt att gå och testa sig om man har haft oskyddat samlag. Eller beställa hemtester.

Vill ändra beteendemönster på sikt

Efter att ha förhalats av pandemin kommer RFSU Student att rulla igång sin verksamhet till våren.

– Den största förhoppningen är att vi ska starta många samtal och öka medvetenheten kring de här frågorna, så att folk tycker att det är lättare och roligare att prata om sex. Det handlar såklart om att förebygga spridningen av könsjukdomar men också om att ändra beteendemönster på sikt och öka kunskapen och egenmakten kring den sexuella hälsan.

Publisert:

LÄS VIDARE