Brittisk militär grep fripassagerare på båt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det Liberiaregistrerade oljefartyget Nave Andromeda filmat från land på söndagen.
Foto: Sky News/AP/TT
Det Liberiaregistrerade oljefartyget Nave Andromeda filmat från land på söndagen.

Fripassagerare som upptäcktes ombord hotade besättningen på ett oljefartyg i Engelska kanalen. Brittisk militär sattes in och grep fripassagerarna.

"De väpnade styrkorna har tagit kontroll över fartyget och sju individer har frihetsberövats. Polisutredningen kommer nu att fortsätta. Initiala rapporter bekräftar att besättningen är i säkerhet och mår bra", skriver försvarsdepartementet i ett uttalande.

Händelsen inträffade ombord på det Liberiaregistrerade oljefartyget Nave Andromeda nära ön Isle of Wight utanför Englands södra kust. Fartyget lämnade Nigeria i förra veckan och skulle ha lagt till i hamnen i Southampton under söndagen.

"Verbala hot"

Den militära insatsen kom sedan polisen bekräftat att rapporter inkommit om att ett antal fripassagerare var ombord och hade "uttalat verbala hot mot besättningen".

Enligt uppgift till Sky News ska sju fripassagerare ha upptäckts ombord. Den brittiska kustbevakningen meddelade att man sände räddningshelikoptrar, och enligt polisen upprättades en säkerhetszon på knappt fem kilometer kring fartyget.

Enligt obekräftade uppgifter rörde det sig om ett försök att ta över oljefartyget, något som rederiets jurister bestämt förnekat.

Ett specialförband

Enligt kanalen Isle of Wight radio var det enheter ur den brittisk militära specialstyrkan Special Boat Service (SBS) – ett systerförband till den mytomspunna elitstyrkan Special Air Service (SAS) – som användes i insatsen.

SBS är baserade i kuststaden Poole, mindre än tre mil väster om Isle of Wight.

Uppgiften om att SBS deltagit i operationen är något som en talesperson för försvarsdepartementet i London inte vill kommentera.

Precis som i Sverige är myndigheterna mycket ovilliga att säga något om specialstyrkornas göranden och låtanden.

Publicerad: