Presidentvalet i USA 2020

Trump bröt tystnaden: ”Med lagliga röster vinner jag lätt”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Donald Trump hade inte visat sig för världen sedan valnatten.

46 timmar senare bröt han tystnaden från Vita huset och fortsatte – utan bevis – att anklaga Demokraterna för valfusk.

– Om man räknar de lagliga rösterna vinner jag lätt, sa han.

Flera mediebolag stoppade sändningen innan talet var över.

USA och världen håller andan i väntan på rösträkningen i de återstående delstaterna. Joe Biden närmar sig de 270 elektorsröster som behövs – samtidigt som Trumps stab har försökt stoppa rösträkningen i domstol i flera delstater.

Donald Trump visade sig offentligt klockan 02.30 på valnatten (08.30 i onsdags morse, svensk tid). Då höll han ett tal i Vita huset där han utropade sig själv till segrare, ifrågasatte att valet gått rätt till och hotade att gå till Högsta domstolen.

– Det här är ett bedrägeri mot den amerikanska befolkningen. Det här är en skam för vårt land. Vi gjorde oss redo att vinna det här valet och uppriktigt sagt så vann vi, sa han.

Efter det visade sig inte Trump på nästan två dygn. Men klockan 00.45 under natten mot fredagen, en kvart efter utsatt tid, bröt han tystnaden i ett tal från Vita husets pressrum.

Han läste ur ett manuskript och fortsatte att ifrågasätta rösträkningen. Nu valde han att kalla förtidsrösterna ”olagliga”:

– Om man räknar de lagliga rösterna vinner jag lätt. Om man räknar de olagliga rösterna kan de försöka stjäla valet från oss, om man räknar rösterna som kom in sent.

Trump krävde ett stopp på rösträkningen och fortsatte att anklaga Demokraterna för valfusk.

– De väntar och väntar och sedan hittar de dem. De hittar röster plötsligt. Det är enastående att de här poströsterna är så ensidiga. De fortsätter att komma och komma överallt.

Trump visade inga bevis

Trump var förhållandevis återhållen och höll det 17 minuter långa talet utan utbrott eller stora gester.

– Demokraterna trodde aldrig att de kunde vinna ärligt. Därför använde de poströster. Det är enorm korruption och bedrägeri som pågår, sa han.

Trump påstod – utan att visa upp några bevis – att röster utan poststämpel och signatur har godkänts. Han sa att republikanska observatörer nekats tillgång till rösträkningslokaler:

– Vi kan inte låta det hända vårt land. Det handlar inte om Joe eller mig.

Trump tog inga frågor från journalister när talet var färdigt. Han avslutade med att utlova ”många rättstvister”.

– Vi tror att vi kommer att vinna valet lätt. Det kommer kanske att sluta i Högsta domstolen, vi får se.

Tv-sändningen stoppades

Direkt efter talet twittrade vicepresident Mike Pence ut sitt stöd:

”Jag står bakom president @realDonaldTrump. Vi måste räkna alla LAGLIGA röster.”

CNN och Fox visade talet i sin helhet. Flera mediebolag – inklusive ABC, CBS, MSNBC och USA Today – valde dock att avbryta sändningen innan Trump var färdig.

– Ok. Nu är vi här igen i den ovanliga positionen att inte bara avbryta USA:s president utan också rätta USA:s president. Det finns inga olagliga röster som vi känner till och det finns ingen Trump-seger, sa MSNBC-ankaret Brian Williams i direktsändningen.

Donald Trump i Vita huset.

Nio flaggade tweets

Sedan valnatten har Trump flera gånger ifrågasatt poströsterna och rösträkningen på Twitter.

Av totalt 21 tweets under de 46 tysta timmarna hade 19 på olika sätt detta tema. Nio av dem fick varningsflagg av Twitter om att vara vilseledande.

Utmanaren Joe Biden har under tiden hållit två tal, ett på onsdagskvällen och ett prick ett dygn senare. Båda gångerna sa han sig vara övertygad om att han kommer att vinna när rösträkningen är över.

I sitt senaste tal på torsdagskvällen manade han till tålamod.

– Jag ber alla att hålla sig lugna, processen fungerar och rösträkningen håller på att färdigställas. Vi kommer veta väldigt snart, sa Biden från hemstaden Wilmington, Delaware.

Lät bli ett tal på onsdagen

Bidens framträdande ska ha triggat Trump att vilja att hålla ett eget tal, uppger CNN med hänvisning till källor i Vita huset. Möjligheten diskuterades i hans stab redan på onsdagen, men till sist bestämde de sig för att låta bli eftersom ”det inte fanns något tydligt budskap att förmedla”.

Bilden av Trumps interna agerande efter valnatten är delvis tudelad, enligt CNN:s källor. Å ena sidan har han själv tagit initiativ till domstolsprocesserna och legat på sina rådgivare att fortsätta lämna in stämningar för att stoppa rösträkningen.

Samtidigt har han i flera telefonsamtal med förtrogna låtit trött och nerstämd och ifrågasatt om strategin kommer att fungera, uppger personer som talat med presidenten.

Under onsdagen ska Trump, enligt CNN, också ha ringt arga samtal till flera republikanska guvernörer, bland annat i Florida, Georgia och Arizona.
 
Fotnot: Här kan du läsa en engelsk utskrift av Trumps tal i dess helhet.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ resultatet i presidentvalet här

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Amerikansk politik

Joe Biden

Presidentvalet i USA