Turkiet

Kraftig jordbävning mellan Turkiet och Grekland

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

En kraftig jordbävning har inträffat mellan Grekland och Turkiet.

Byggnader har kollapsat och en mindre tsunami översvämmat gator.

Två 17-åringar har dött på Samos efter att en vägg kollapsat över dem, rapporterar Skai TV.

Minst 26 personer rapporteras ha dött och fler än 700 skadats.

En kraftig jordbävning har inträffat norr om grekiska ön Samos och väster om Izmir, Turkiets tredje största stad. Jordbävningen, med magnitud 7 på richterskalan, inträffat cirka 16 kilometer djupt.

Två 17-åringar har dött på Samos efter att en vägg kollapsat över dem, rapporterar Skai TV. Tonåringarna var på väg från skolan när väggen rasade.

Under lördagsmorgonen var minst 26 personer bekräftat döda och fler än 700 ska ha skadats. En av de döda ska drunknat till följd av översvämningar efter skalvet.

Jordbävningen inträffade 12.51 svensk tid, cirka 20 kilometer norr om Samos och cirka 17 kilometer utanför Izmir.

Det är den största jordbävningen i området sedan 1968 enligt SNSN, Svenska nationella seismiska nätet. Den har känts i hela Egeiska havet, stora delar av Grekland och västra Turkiet.

Izmir, Turkiet efter jordbävningen

Kollapsade hus i Turkiet

Videor och bilder på sociala medier visar hur rök stiger från centrala Izmir i Turkiet. Flera byggnader har kollapsat och kraftig rök fyller gator och stiger mot himlen. Tusentals människor har samlats på gatorna och flera medier rapporterar om att kaos utbröt.

På filmer syns hur vatten forsar fram och möbler som flyter på översvämmade gator.

Izmirs borgmästare Tunç Soyer säger till CNN Turk att flera byggnader har skadats eller kollapsat, närmare 20 stycken enligt initiala uppgifter.

Myndigheterna har inlett krishantering och börjat söka efter saknade personer som befaras vara fast under de kollapsade byggnaderna. Enligt Izmirs guvernör Yavuz Selim Köşger har 70 personer hittats levande och räddats under rasmassorna.

Krisberedskapsmyndigheten uppmanar boende att inte befinna sig i sina hem om det finns synliga skador på byggnaden, rapporterar CNN Turk.

Mängder av människor har samlats på gatorna för att söka efter skadade och döda. Myndigheten uppmanar människor att lämna vägarna för att hjälpfordon ska kunna ta sig fram.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger i ett uttalande att samtliga myndigheter kopplats in i räddningsarbetet.

– Vi stöttar och bistår på alla sätt alla våra medborgare som drabbats av den här jordbävningen. Alla våra institut och ministrar har mobiliserats, säger han.

Jordbävningen följdes av 19 efterskalv med magnituder mellan 3.3 och 4.8 på richterskalan.

Ali Yerlikaya, guvernör i Istanbul, har uppgett att jordbävningen även kändes i Istanbul men att det inte rapporterats om någon påverkan.

Till följd av jordbävningen har fotbollsmatchen i turkiska Superlig mellan Göztepe och Alanyasport ställts in.

Tsunamivarning på Samos

Michails Misos, vice borgmästare på Samos, säger till grekiska ANT1 att skalvet var väldigt starkt och varade under en lång stund. En tsusnamivarning har utfärtats på ön och befolkningen uppmanas undvika kustområden, enligt flera medier.

Eftyhmios Lekkas, chef vid Greklands organisation för anti-seismisk planering, säger till grekiska Skai TV att alla som vistas på Samos uppmanas undvika samtliga kustområden på ön.

– Det är en väldigt stor jordbävning, säger han till TV-kanalen.

Michails Misos säger till ANT1 att flera byggnader, bland annat kyrkor och skolor, har skadats.

UD: ”Följer utvecklingen noga”

Ännu finns inga uppgifter om döda eller skadade svenskar.

– Vi följer utvecklingen noga och har kontakt med svenska ambassaden i Aten samt konsulatet i Istanbul för att informera svenskar på plats om läget. Vi undersöker nu om det finns avlidna eller skadade svenskar, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD:s presstjänst.

Svenskar som befinner sig i området uppmanas registrera sig på svensklistan på UD:s hemsida eller kontakta UD på telefon.

– Vi uppmanar också de som finns på plats att följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla sig uppdaterad via ambassaden och konsulatets hemsida eller UD:s app resklar. De bör också kontakta sina anhöriga, säger Anton Dahlquist.

Texten uppdateras.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Kollapsad byggnad i Izmir
Människor står utanför sina bostäder efter att en jordbävning drabbat Izmir i Turkiet.
Räddningsarbetare och lokalbefolkning försöker att rädda människor från byggnader som rasat i jordbävningen.
En skadad kvinna förs iväg efter jordbävningen.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Turkiet

Grekland

Jordbävningar