Förslag: Kommuner ska kunna anställa läkare

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Coronakommissionen säger att lagen bör ändras så att kommuner kan anställa läkare. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Coronakommissionen säger att lagen bör ändras så att kommuner kan anställa läkare. Arkivbild.

NYHETER

I coronakommissionens första delrapport, som kom i december i fjol, bekräftades bilden som många har haft under pandemin om stora brister i äldreomsorgen. Bland annat konstaterades att många äldre på särskilda boenden aldrig fick någon individuell medicinsk bedömning.

Kommissionen föreslår att lagen bör ändras, så att kommunerna får möjlighet att själva anställa läkare, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Inget riksdagsparti motsätter sig det förslaget, även om Centerpartiet och Miljöpartiet är tveksamma till hur det skulle fungera i praktiken i mindre kommuner, enligt Ekot.

– Det tror jag hade varit en jättefördel för kommunerna om man hade kunnat ha den kompetensen tillgänglig, säger Sofia Nilsson, som sitter i socialutskottet för Centerpartiet, till radion.

Som det ser ut i dag ansvarar kommunerna för vård och omsorg av äldre, men det är regionerna som är läkarnas arbetsgivare.

Regeringen har även tillsatt en utredning om en ny äldreomsorgslag, där frågan om läkare i kommunerna också ska tas upp.

Publicerad: