Misstänkt Flashbackläcka kring dom om dubbelmord

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2021-03-16

Ingången till Svea hovrätt i Stockholm. Arkivbild.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om en misstänkt läcka i samband med domen om dubbelmordet i Vallentuna.

Förundersökningen gäller brott mot tystnadsplikten.

– Det är åklagaren i målet som gjort en anmälan. Hon har blivit uppmärksammad på en tråd på forumet Flashback där det framkommer att någon varit i kontakt med en nämndeman i målet som talat om vilka straff det skulle bli, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare på Särskilda åklagarkammaren till TT.

Enligt inlägget i tråden, som publicerades tre dagar innan domen meddelades, skulle den ene mannen dömas till livstids fängelse och den andre till fyra års fängelse.

– Precis så som det blev i domen. Det har lett mig till att nu inleda en förundersökning om brott mot tystnadsplikten, säger Bengt Åsbäck.

Kan ge böter

Han kan ännu inte säga vilka förundersökningsåtgärder som kommer att vidtas.

Straffet för brott mot tystnadsplikten är böter. Men om det är en nämndeman som begått brottet kan det också innebära konsekvenser för de framtida möjligheterna att sitta som nämndeman.

Svea hovrätts hovrättspresident Anders Perklev säger till TT att om det skulle visa sig att en nämndeman avslöjat för någon vad som sagts under en överläggning är det mycket allvarligt.

– Det finns ju en sträng sekretess när det gäller överläggningar. Det är något som vi självklart alltid inskärper hos våra nämndemän, säger Anders Perklev.

Överklaga till HD

TT: Om det skulle ha gått till så här, vad kan det då få för konsekvenser för målet eller domen?

– Det vill jag inte spekulera om. Det får ju inte en direkt betydelse i den meningen eftersom det inte är så att hovrätten kan agera. Då är det ju i så fall om parterna har synpunkter på någonting i domen eller kring handläggningen av domen som de får vända sig till Högsta domstolen och klaga på domen.

Däremot kan hovrättens chef agera om det efter åklagarens utredning skulle visa sig att någon brutit mot tystnadsplikten.

– I vårt fall är det i så fall om det skulle komma fram att någon i hovrätten eller nämndemän eller annan i hovrätten som gjort sig skyldig till någonting fel så får vi ju hantera det. Men det har jag inte underlag för nu att säga någonting om i det här fallet, säger Anders Perklev.

Domen mot de två män som stod åtalade för dubbelmordet i Vallentuna förra året meddelades i fredags. Den ene mannen dömdes till livstids fängelse för två mord och den andre mannen dömdes till fyra års fängelse för rån.