En död och en allvarligt skadad i isolycka på Mälaren

Uppdaterad 2021-03-01 | Publicerad 2021-02-27

Två män gick genom isen i Ekolsund utanför Enköping vid 13-tiden på lördagen.

Flera privatpersoner försökte rädda männen – men föll då också ner i vattnet.

– Det var fler och fler som ramlade i. Alla har räddats och flera av dem vinchats upp ur isvaken, säger Mats Rinman, på Sjö- och flygräddningscentralen.

En av männen har dött till följd av olyckan.

Fyra män har förts till sjukhus efter isolyckan på Ekolsund utanför Enköping. En man i 70-årsåldern har dött av sina skador och en man i 75-årsåldern vårdas på intensivvårdsavdelning för allvarliga skador. Det finns i nuläget ingen information om skadeläget för de övriga två männen. Anhöriga till den omkomne är underrättade.

Strax efter 13.30 larmade en privatperson om ett befarat drunkningstillbud utanför Enköping.

– Allmänhet hade hört rop efter hjälp och sett någon springa med en livboj ner mot vattnet, säger Mats Rinman, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Räddningstjänst, ambulans, polis och sjö- och flygräddningen kallades till platsen och en stor sökinsats inleddes.

– Insatsen svällde under tiden eftersom fler och fler föll ner då de försökte hjälpa till och själva hamnade i isvaken, säger Mats Rinman på sjö- och flygräddningscentralen.

Sex personer gick genom isen

Omkring två timmar efter larmet hade samtliga inblandade tagits upp ur vattnet.

– Fyra personer har plockats upp med ytbärgare eller dykare. Två personer tog sig upp själva. Insatsen tog lite tid eftersom det var lite oklart ett tag hur många det rörde sig om vilket gjorde att vi fortsatte söka en stund, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på räddningstjänsten Mitt.

– Två män var på isen och ramlade i vattnet. Flera privatpersoner såg det här och gav sig ut på isen för att undsätta de drabbade. De föll då också i vattnet, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen region Mitt.

Tre män i 70-årsåldern och en man i 30-årsåldern fördes till sjukhus.

”Inte läge att gå ut på isarna just nu”

Isen på platsen är tunn, vilket gör att räddningsinsatsen pågått från ovan samt med dykare.

Under veckan har flera personer gått genom isen runt om i Sverige. Inom loppet av två dygn har sju personer dött i drunkningsolyckor på is. Magnus Jansson Klarin avråder starkt från att ge sig ut på isen.

– Det är inte läge att gå ut på isarna just nu. Det här är den andra räddningsinsatsen vi har i dag i vår region, säger Magnus Jansson Klarin.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln