Hundratals samlades för bilträff i Jönköping

Av: 

TT

Publicerad:
Bilträffar där många människor samlas har hållits i städer i hela landet under hösten. Så här såg det ut vid träffen i Jönköping på lördagen.
Foto: Läsarbilder från Jönköpingsposten/TT
Bilträffar där många människor samlas har hållits i städer i hela landet under hösten. Så här såg det ut vid träffen i Jönköping på lördagen.

NYHETER

Flera hundra personer samlades på en parkeringsplats utanför ett köpcentrum i Jönköping på lördagskvällen. Polis var på plats men upplöste inte folkmassan.

Polisen bekräftar för Jönköpings-Posten att ett hundratal bilar samlats och att hög musik spelades vid köpcentrumet. På bilder syns minst fem personer sitta på taket på en bil och ett tiotal stå i en klunga.

Men det behöver inte röra sig om ett brott mot begränsningsförordningen som råder på grund av pandemin.

– I det här fallet har det inte skrivits någon anmälan om brott mot ordningslagen. Det kan vara många på samma yta utan att vara en offentlig tillställning eller allmän sammankomst, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson vid polisregion Öst, till TT.

Resurser krävs

Men även om bilträffen hade klassats som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning är det inte säkert att polisen hade agerat.

– Man får sätta det i relation till vad det skulle innebära att upplösa. Polisen måste ha resurser för att göra det på ett hanterbart sätt, annars finns risken att det blir en värre ordningsstörning och att de bara byter plats. säger Dennis Johansson Strömberg.

TT: Höll alla som var där två meters avstånd?

– Vet faktiskt inte. Jag har inte insyn i vad de gjorde, säger han.

Flera bilträffar

Dennis Johansson Strömberg känner inte till om det fanns någon arrangör för den nattliga bilträffen.

Under hösten har bilträffar samlat många människor vid olika tillfällen på flera håll i landet. Alkoholkonsumtionen bland ungdomarna som festat utomhus har i vissa fall varit stor. Bland annat har det hållits träffar i Katrineholm, Västerås, Trollhättan, Sundsvall och Ljusdal.

I Ljusdal berättar nattvandrare för SVT att information om träffarna spridits via Facebookevenemang som flera hundra tackat ja till.

I Jönköping fördömde polis, centrumchef och stadsdirektör förra årets träffar, uppger Jönköpings-Posten.

I Sundsvall beslutade kommun och polis i september att förbjuda motortrafik på vissa gator för att stoppa bilträffarna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN