Astra Zeneca-vaccin ska också ges till äldre

Av:  TT

Vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca ska ges även till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.

Tidigare har kunskap för skyddseffekt för äldre saknats och vaccinet från Astra Zeneca har därför endast getts till vuxna som är yngre 65 år. Men nya studier från Storbritannien har fått Folkhälsomyndigheten att svänga i frågan och Astravaccinet ska nu ges till alla över 18 år.

– Skyddseffekterna av Astra Zenecas vaccin är helt i nivå med övriga godkända vaccin, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Parallellt med det nya vaccinbeskedet meddelar Folkhälsomyndigheten också att man nu formellt fattat beslut om att begränsa det maximala antalet besökare i varuhus, butiker och gym. Varje person ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av lokalen och det får aldrig närvara mer än 500 personer vid ett och samma tillfälle, enligt den nya regeln.

Vaccinet från Astra Zeneca kan ges till alla över 18 år.
Vaccinet från Astra Zeneca kan ges till alla över 18 år.

Även formellt beslut är klubbat för regeln om att restauranger i varuhus endast får ta emot en person per sällskap. Åtgärderna träder ikraft 6 mars för att sträcka sig till 11 april.

– Det här handlar om att vi vill minska risken för trängsel, säger Sara Byfors.

Generellt är coronaläget dystert i landet, där flera regioner beskriver sig vara i en tredje våg.

– Vi ser en ökning nu de senaste veckorna, säger hon och berättar att ökningen syns i alla åldersgrupper under 70 år, men nästan ingen i gruppen över 80 år, säger Sara Byfors.

Den ökade smittspridningen gör också avtryck i sjukvården där iva-avdelningarna är ansträngda, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Den nationella ökningen av covid-19-patienter fortsätter, säger han.

PODD Vaccineffekten

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE