Solberg: Hårdare virusåtgärder kan vänta

Av:  TT-NTB

Folktomt i Oslo. Arkivbild.
Folktomt i Oslo. Arkivbild.

Norges statsminister Erna Solberg säger att de lokala strängare åtgärder som har införts har målet att utrota den muterade coronavirusvarianten. Om de inte lyckas kan det bli tal om skärpta åtgärder i hela landet.

Norge kan vara på väg mot skärpta virusåtgärder, till följd av utbrottet av den nya virusvarianten, som först upptäcktes i Storbritannien.

– Även om vi är på väg in i en ljusare tid med vaccinering, och där vi egentligen tänkte gradvis mer på en öppning, så måste vi tänka på skärpta åtgärder för att hålla kontrollen in i slutspurten, säger Erna Solberg till tidningen VG.

Nyligen infördes skärpta restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner i landsdelen Østlandet, där bland annat alla butiker, utom mataffärer, apotek och bensinstationer, har tvingats stänga. Inte sedan mars förra året har så stränga restriktioner varit aktuella. Vid midnatt, natten till den 25 januari, införde den svenska regeringen ett tillfälligt inreseförbud från Norge till Sverige fram till den 14 februari.

– Den tredje vågen har en mycket brantare smittkurva än de föregående vågorna. I många länder har det nog till stor del orsakats av det muterade viruset, säger Solberg.

Hon pekar på att länder har lättat på restriktionerna, och att smittspridningen som följd har exploderat.

– Det är faran också i Norge: att vi hamnar i en situation där vi har för mycket av det nya viruset och åtgärderna måste bli mycket hårdare, säger hon till VG.

Publisert: