Skåne

Bistra beskedet: 70-plussare får vänta längre på vaccinet

Av: 

Frida Carlqvist

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, under en presskonferens med Region Skåne i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

NYHETER

På grund av färre leveranser än utlovat av covidvaccinet tvingas Region Skåne skjuta på vaccinationerna av 70-plussare.

Gruppen skulle börja vaccineras i mitten av februari.

Nu är det oklart när starten blir av.

Vaccinationerna har kommit igång i Skåne och de flesta bland de boende på särskilda boenden har erbjudits vaccinet, och även deras personal. Bland de boende tackar de allra flesta ja till vaccinet, men bland personal på särskilt boende är det vissa som tackar nej, något som Aftonbladet rapporterat om tidigare. Sjukvårdspersonal inom akutsjukvården vaccineras också, där tackar den absoluta majoriteten ja. Samtidigt erbjuds personer som har hemsjukvård, deras hushållskontakter.

Nu var det snart dags för 70-plussarna, som är i fas 2, att få information om när vaccinet ges till dem. Dock orsakar minskade leveranser av vaccinet problem och vaccineringen av personer som är 70 år och äldre tvingas nu skjutas upp. Tidigare var prognosen att det skulle börja i februari – i stället kan det nu dröja flera veckor till.

– 70-plus ligger i nästa prioriteringsgrupp. Nu har vi inte vaccin, eller vi har något men väldigt lite. Brevet som vi pratade om för två veckor sedan ligger på tryckeriet och är färdigt att skickas ut, men vi kommer inte att skicka ut brevet förrän vi är säkra på att vi har vaccin, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare i Region Skåne vid en presskonferens på onsdagen.

Personer som är över 70 år och äldre kommer att få besked via ett brev som skickas hem till dem när det är dags att boka tid för vaccin. Det kommer att kunna göras via både telefon eller 1177.se. Breven är redan på tryckeriet – men nu skjuts utskicken upp.

Utskicken kommer skickas i tre etapper med några dagars mellanrum, med 85-plussare först, sen de som är över 75 år och sedan de som är 70–75 år.

Minskade leveranser

Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren beklagade beskedet att det skjuts upp under presskonferensen och belyste att man har mycket högre kapacitet för att vaccinera än vad man har vaccin.

– Pfizer har dragit ner sina leveranser. Från början var det bara denna veckan vi skulle påverkas, men nu står det klart att det är 20 procents minskning ungefär i fyra veckor. Det påverkar förstås takten i Region Skåne.

– Astra Zeneca, som har varit vårt hopp eftersom det är mycket stora volymer som Sverige och EU har köpt av Astra Zeneca, har kraftigt sänkt sin prognos, vi vet ännu inte när det kommer och vi vet inte riktigt hur mycket det kommer. Det ska ju hämta sig så småningom men vi behöver vaccinet nu.

Det pågår också diskussioner om effekten av Astra Zenecas vaccin, Maria Landgren säger att hon väntar sig besked om godkännande från myndigheterna senare i veckan.

– Vi behöver veta när Astra Zenecas vaccin kommer och vad som godkänns som målgrupper. Kommer det doser i mitten av februari kanske vi kan börja i slutet av månaden men vi måste följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och vi har många kvar i hemtjänstgruppen så jag vågar inte säga det nu, säger Maria Landgren.

– Sammantaget gör detta nu att vi måste prioritera våra säbo, några säbo där man haft utbrott där man skjutit på vaccinationerna, nyinflyttade eller där personal ångrat sig och nu vill vaccinera sig.

Förutom det prioriteras personer med hemsjukvård och deras hushållskontakter. Deras personal är inte högst prioriterad nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

80% RABATT

10 SEK

Biltvätt hos Glimra

Håll bilen ren och snygg med en miljövänlig biltvätt

0 kr

0 SEK

C More Bas fritt i 1 månad

Streama serier och filmer i sommar

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Malmö och Skåne

ÄMNEN I ARTIKELN

Skåne

Malmö

Coronaviruset