Vaccin till Nya Zeeland dröjer

Av:  TT-Reuters

Nya Zeelands coronaansvarige minister Chris Hipkins. Arkivbild.
Nya Zeelands coronaansvarige minister Chris Hipkins. Arkivbild.

Nya Zeelands myndigheter säger att man försöker säkra ett mindre parti coronavaccin för att skydda utsatta arbetare, även om en massvaccinering av befolkningen troligtvis dröjer till andra halvan av 2021.

En hård nedstängning kombinerat med ett fördelaktigt geografiskt läge bidrog till att landet i stort har kunnat utplåna viruset. Men då pandemin fortsatt rasar världen över och fler smittade nyzeeländare återvänder ökar oron för att viruset åter ska spridas i landet.

– Vi utreder möjligheterna för att få ett mindre antal vaccin tidigare för att vaccinera våra utsatta arbetare, våra gränsarbetare, säger coronaansvarige ministern Chris Hipkins vid en presskonferens.

Regeringen uppger att man har säkrat tillräckligt många doser för att vaccinera landets fem miljoner invånare, men att det först måste godkännas av landet läkemedelsverk.

"Regeringen har sagt att tillverkarna är inriktade på att skicka vaccin till länder där tusentals människor dör varje dag, vilket puttar Nya Zeeland längre ner i kön", säger oppositionsledaren Judith Collins i ett uttalande. "Men det argumentet håller inte när Singapore, som senast registrerade ett covidrelaterat dödsfall i november, redan har börjat vaccinera gränsarbetare", fortsätter hon.

Nya Zeeland har för tillfället 85 aktiva coronafall, alla återvändande resenärer som har satts i karantän vid gränsen. Inga fall av samhällsspridning har upptäckts under de senaste två månaderna.

PODD London under nya nedstängningen

Aftonbladet Daily med korrespondent Frida Fagerlund i Storbritannien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: