Putin och Biden avslöjar: Det diskuterades på första mötet

Det tre timmar långa presidentmötet, det första någonsin, är över.

Det hela gick lugnt till och både Joe Biden och Vladimir Putin vittnade om ett konstruktivt samtal.

– Biden är väldigt olik Trump, säger den ryska presidenten.

Den ryska presidenten blev den som först ställde sig framför det stora medieuppbådet i Genève.

Putin menade att mötet med Joe Biden inte ”var fientligt” och att de hade ett konstruktivt samtal.

– Biden är väldigt olik Trump. Han är en konstruktiv, välbalanserad och en erfaren politiker. Vi pratade samma språk, säger Putin.

Han berättade också att Ryssland och USA nu har beslutat om att återuppta diplomatiska kontakter på ambassadörsnivå. Båda ländernas ambassadörer skickas nu tillbaka till respektive huvudstad.

”Delat ansvar”

När det var Joe Bidens tur var det en något trött president som tog sig an pressen. Det hade varit en lång vecka, menade han.

Biden poängterade att syftet med dagens möte inte var något annat än att få träffa Putin öga mot öga.

– Vi har ett delat ansvar för att ta hand om relationen mellan oss och våra länder. Vi måste ha en relation som är stabil – både för vår skull och resten av världen, säger Joe Biden och fortsätter;

– Min agenda är inte emot Ryssland eller någon annan. Den är för det amerikanska folket, säger presidenten.

Joe Biden och Vladimir Putin träffades för första gången.
Joe Biden och Vladimir Putin träffades för första gången.

Historiskt möte

Det historiska första mötet mellan den ryska presidenten Vladimir Putin och den amerikanska presidenten Joe Biden hölls i Villa de la Grange i Genève under onsdagen.

Båda två anlände före utsatt tid, klockan 13.30. Putin var den som först äntrade 1700-talspalatset. Över dem hovrade helikoptrar och omkring tusen schweiziska soldater såg till att kvarteren omkring hölls fri från den nyfikna allmänheten.

Mötet var planerat att pågå i fem timmar, men efter tre satte presidenterna punkt. Enligt Joe Biden hade samtalet då pågått konstant och till slut fanns det inte mer att säga. Bland annat ska de ha diskutera kärnvapenstabilitet, cybersäkerhet, klimatförändringar och ett möjligt fångutbyte i Ukraina.

”Inte svar på specifik fråga”

Under den första delen av samtalet, då pressen tilläts närvara, kastades frågorna mot presidenterna. Bland annat fick Joe Biden frågan om han litade på Vladimir Putin. Biden såg då ut att nicka jakande.

Efteråt menade dock Vita husets pressekreterare att huvudrörelsen inte ska tolkas som ett ”ja” på just den frågan.

– Under en kaotisk scen med journalister som ropade i mun på varandra gav presidenten en generell nickning mot mediernas håll. Det var inte ett svar på någon specifik fråga, säger Jen Psaki till TT.

– Vi är inte gamla vänner. Det här är vårt jobb, sa Joe Biden på presskonferensen efteråt.

Svarar om Navalnyj

Både Putin och Biden fick under sin respektive presskonferens frågor om den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj. Den ryska presidenten menade att Navalnyj begått brott som han dömts för. Den amerikanska presidenten svarade något annorlunda om regimkritikern skulle dö i fångeskap.

– Konsekvenserna skulle vara förödande för Ryssland, säger Biden, men lägger till att USA inte har några problem med att göra affärer med Ryssland så länge som de följer internationella normer.

– Det är en larvig jämförelse. Det är en helt annan sak att brottslingar bryter sig in i Kapitolium och dödar en polis än det som händer i Ryssland.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN