Stor skogsbrand utanför Mora

Polisen misstänker brott: Eldning som gått överstyr

Polisen misstänker brott i samband med skogsbranden vid sjön Musi utanför Mora.

– Någon har eldat och det har gått överstyr, säger Lars Hedelin, presstalesperson, till Dala-Demokraten.

Under måndagsmorgonen är 40 brandmän och två helikoptrar på plats för att släcka glödbränder.

På söndagskvällen larmades började det brinna i ett skogsområde vid sjön Musi utanför Mora. Enligt P4 Dalarna har räddningstjänsten omringat den stora skogsbranden som beräknas vara ett område på nästan 300 hektar.

Ett VMA, viktigt meddelande för allmänheten utfärdades i Mora kommun under kvällen. Alla som befann sig i brandområdet uppmanas att hålla sig borta det. Det rådde stor risk för fallande träd och räddningstjänsten behövdejobba ostört.

Vid 22-tiden meddelade Brandkåren Norra Dalarna på sin Facebooksida att branden var under kontroll – men att släckningsarbetet kommer att fortsätta under natten och stora delar av måndagsmorgonen.

40 brandmän på plats

På måndagsmorgonen var branden omringad men det finns en risk att branden kan blossa upp igen. Räddningstjänsten kommer nu kraftsamla och ta dit helikoptrar igen, rapporterar P4 Dalarna. Det rör sig om att släcka glödbränder.

– Vi har 40 män i skogen och två helikoptrar som kommer att vattenbomba. Det har börjat blåsa under morgontimmarna och det gör att det kan blossa upp igen, säger Pelle Lindgren, vakthavande befäl, som informerar om läget vid Räddningsregion Bergslagen till TT.

Exakt vad som orsakat branden är ännu oklart. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats, skriver polisen på sin hemsida.

– Det har varit en markbrand på något sätt. Någon har eldat och det har gått överstyr. Men detaljerna har jag inte, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin till Dala-Demokraten.

Bistår med två helikoptrar

Larmet om branden kom vid 16-tiden på söndagen och en timme senare var fem enheter på plats för att försöka släcka den, enligt Dala-Demokraten.

Fler enheter från orter i närheten kallades in under söndagskvällen för att delta i arbetet med att ringa in branden.

Räddningstjänsten i region Bergslagen tvingades även be Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om förstärkning i släckningsarbetet.

– De hörde av sig till oss och sa att de behöver förstärkning. Vi bistår släckningsarbetet med två helikoptrar, säger Mikael Westerlund, presstalesperson hos MSB.

Ett hus evakuerat

Enligt boende i närheten av branden spärrade räddningstjänsten av vissa vägar i det brandhärjade området under söndagskvällen. Flera uppmanades dessutom förbereda sig för kunna evakuera sina fastigheter. Lyckligtvis var detta något som de allra flesta slapp.

– Vi har ett hus vi fått evakuera av säkerhetsskäl, säger Anders Svedlund, vakthavande befäl på Räddningsregion Bergslagen till Dala-Demokraten.

Trots att branden nu är under kontroll uppmanar räddningstjänsten privatpersoner att inte vara inne i brandområdet eftersom det kan innebära stor fara.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN