Uppgifter: Vänsterpartiet planerar fälla regeringen

Uppdaterad 2021-06-15 | Publicerad 2021-06-13

Om ni lägger fram ett förslag om marknadshyror. Då kan ni vänta er att vi fäller er.

Det meddelade Vänsterpartiet i slutet av maj.

Nu går partiet vidare med hotet om att fälla regeringen redan innan sommaren, uppger Ekot.

– Ett ganska huvudlöst beslut, säger Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Marknadshyror, eller fri hyressättning på nyproducerade lägenheter, är en av punkterna i Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Vänsterpartiet har varit tydliga med att just marknadshyror är något partiet inte kommer att gå med på.

– Under förutsättning att uppgifterna stämmer är det mycket allvarligt för Sveriges hyresgäster. För en vanlig familj skulle det kunna innebära att man kommer betala 3 000-4 000 kronor mer i hyra än vad man gör i dag. Det är att slå sönder människors liv och hushållsekonomi, sa partiledaren Nooshi Dadgostar (V) till Aftonbladet i slutet av maj.

Kort efter avslöjade Vänstern sina planer på att fälla regeringen – om inte förslaget om skrotas. Tanken var att göra det redan innan sommaren.

Hotar att fälla

Nu meddelar Vänsterpartiet att man går vidare med planerna på att fälla regeringen. Det för att Stefan Löfven (S) inte tagit hänsyn till Vänsterns krav, rapporterar Ekot.

– Jag skulle kalla det för ett ganska huvudlöst beslut av Vänsterpartiet. Regeringen har ju inte lagt fram något förslag till riksdagen ännu, säger Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Nooshi Dadgostar har tidigare sagt att syftet inte är att skapa någon regeringskris, utan snarare att hitta ett sätt att lösa frågan. Trots det kvarstår hotet om att fälla regeringen redan innan sommaren. Beslutet fattades under helgen.

”Det kommer att gå snabbt nu. Vi vill agera innan riksdagen går på ledighet”, uppger en Vänsterpartist för Ekot.

Lösningen: Kryp till korset

Den sista omröstningen i kammaren före sommaruppehållet är den 23 juni. För att hinna fälla regeringen uppger flera vänsterpartister till Ekot att man planerar att gå vidare i arbetet redan nästa vecka.

Exakt hur partiet tänker formulera sina krav till statsministern är oklart.

– Vänsterpartiet tillhör ju oppositionen och det är inget fel med att oppositionen opponerar sig. Men jag tror att lösningen är att Vänsterpartiet kryper till korset. Det som återstår är att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna, men då kommer man ändå inte upp i tillräckligt många röster, säger Lena Mellin.

Är det troligt att Vänsterpartiet lyckas?

– Nej inte just nu. Men det kan ju hända att fler partier tycker illa om förslaget som väl läggs fram efter att utredningen varit ute på remiss. Men än så länge vet man ju inte vad regeringen kommer att föreslå, säge Lena Mellin.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven som valt att inte lämna en kommentar.