Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Coronasmittan skenar i Brasilien: ”Extremt kritiskt”

Experter varnar – men presidenten håller inte med

Uppdaterad 2021-03-30 | Publicerad 2021-03-22

I Brasilien är coronasmittan utom kontroll, hävdar experter.

Landets president Jair Bolsonaro håller inte med.

– Tyranner, kallar han de delstatsguvernörer som infört nedstängningar.

Det brasilianska forskningscentret och hälsoinstitutet Oswaldo Cruz Foundation, Fiocruz, gick i förra veckan ut med en varning: Coronasmittan är utom kontroll i i landet.

Brasilien har näst flest döda i världen, 294 000 hittills, och för närvarande avlider över 2 200 personer varje dygn.

Margareth Dalcolmo, läkare och forskare vid Fiocruz, beskrev situationen som ”den värsta under hela pandemin i Brasilien” och i ett uttalande från Fiocruz i onsdags hette det att ”situationen är extremt kritisk i hela landet”. Sjukvårdssystemet är kraftigt överbelastat och enligt Fiocruz analys riskerar hela vårdsystemet att kollapsa om inget görs.

Landets intensivvårdsavdelningar klarar snart inte att ta hand om alla fall. I delstaten Rio Grande do Sul är alla intensivvårdsplatser redan upptagna, och i 25 av 27 delstater är mer än 80 procent av kapaciteten utnyttjad.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Totalt har tolv miljoner människor i Brasilien smittats av coronaviruset. På sistone allt oftare av den modifierade virusvarianten P1, som man tror uppkommit i staden Manaus.

Preliminära siffror visar att P1-varianten kan spridas dubbelt så snabbt som originalet.

Nu höjs röster från flera globala pandemiexperter, som menar att en plan måste tas fram för att få situationen under kontroll. Man oroar sig för att Brasilien kan bli en grogrund för nya mutationer, och därmed riskera coronabekämpningen i resten av världen, rapporterar brittiska BBC.

En av dem som uttalat sig är chefen för Pan American Health Organization, Carissa Etienne, som menar att Brasilien ska ses som ett exempel på att områden som drabbats hårt av viruset utgör en risk – om inget görs för att stoppa smittspridningen.

Kallade guvernörer för ”tyranner”

Den brasilianska regeringen har inte hörsammat ropen på åtgärder.

President Jair Bolsonaro har sedan pandemins start förminskat hotet från coronaviruset, och hävdat att skadorna på den brasilianska ekonomin blir större än viruset, om alltför hårda åtgärder vidtas.

Landets hälsominister – den fjärde bara under coronapandemin – tillträdde i onsdags. Inte heller han signalerade att några hårda åtgärder är på gång. Ministern, Marcelo Queiroga, uppmanade visserligen landets invånare att bära munskydd och tvätta händerna, men förordade inte några nedstängningar eller restriktioner eller ens social distansering.

I går (söndag) firade president Bolsonaro sin 66-årsdag, och kallade då de delstatsguvernörer och borgmästare som infört restriktioner för ”tyranner”, enligt BBC.

För två veckor sedan uppmanade Bolsonaro sitt folk att ”sluta gnälla” om viruset. Många brasilianare tar honom på orden, och ignorerar pandemin.

Protester i Brasilien mot landets coronahantering.

Bolsonaros politiska motståndare har gått hårt åt presidenten under pandemin.

Ex-presidenten Lula da Silva – nyligen frigiven från fängelse – kallade i förra veckan Bolsonaros coronabeslut ”enfaldiga”. Presidentens tidigare allierade João Doria gick ännu längre, och beskrev honom som en ”galen kille”.

De fattiga betalar priset

Den långsamma vaccinationstakten – hittills har 6,4 procent av befolkningen fått minst en spruta – fick på söndagen landets hälsoministerium att ändra sina regler.

Nu tas kravet på de lokala myndigheterna att reservera hälften av allt vaccin för dos nummer två bort. I stället ska så många som möjligt vaccineras med en första dos, så snabbt som möjligt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sao Paulo-bon Adilson Menezes, 40, var mycket kritisk när han pratade med AFP:

– Det har tagit lång tid för politikerna att agera. Det är alla vi fattiga som betalar priset för det.

Demonstranter som i somras stöttade Bolsonaros coronastrategi.

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen