Skåneliberaler håller Sabunis linje

Av:  TT

Torkild Strandberg är ordförande för Liberalerna i Skåne. Arkivbild.
Torkild Strandberg är ordförande för Liberalerna i Skåne. Arkivbild.

Liberalerna i Skåne stöttar Nyamko Sabunis linje i den brinnande frågan om att föra budgetsamtal med Sverigedemokraterna.

På söndag ska det röstas i partirådet – men de nio ombud som representerar Skåne är tekniskt sett inte bundna att följa majoritetens vilja.

Partiledaren Nyamko Sabuni och partistyrelsens hållning är att man öppnar för att bilda en borgerlig regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna (SD).

På Liberalerna i Skånes årsmöte röstade man i frågan och då vann ja-sidan, den som vill följa Sabunis linje, med 72 röster mot 17. Fyra valde att avstå.

Men distriktets nio ombud är inte bundna att följa Skåneförbundets majoritetsbeslut på partirådet på söndag, 28 mars.

Kan gå emot

Däremot har de uppmanats att göra det.

– Det finns en stark logik i detta. Skulle man inte göra det skulle hela den demokratiska och medlemsinkluderande processen, lokalt och regionalt, vara tillspillogiven, säger förbundsordföranden Torkild Strandberg.

Han säger att man på årsmötet enhälligt har beslutat att de som ska företräda Skåneförbundet på partirådet ska upprätthålla förbundets uppfattning.

TT: Men med tanke på hur het frågan är, finns det en möjlighet att det kan bli en rebell i partirådet?

– Ja. Alldeles säkert. Vad vi har sagt är att ombunden inte är bundna, men att man uppmanas att följa det beslut som årsmötet har fattat.

Jämtland säger ja

Efter ett möte har även Liberalerna i Jämtland Härjedalen ställt sig bakom partiledningens linje, skriver DN. Men förbundet skickar, till skillnad från Skåne, bara ett ombud på söndag.

På Liberalernas partiråd ska det röstas och tas ett beslut i frågan om att öppna dörren för att föra budgetsamtal med SD. Något som har splittrat partiet den senaste tiden.

Partirådet består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden, fördelat på medlemsantal, samt två ombud för Liberala ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra Liberala studenter, samt ett ombud för Liberala kvinnor.

Liberala kvinnor meddelade i helgen att de går emot partiledningen i frågan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN