Amineh Kakabaveh

Strider i Löfvens nya regeringsunderlag: ”Arter riskerar att dö ut”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Stefan Löfvens avtal med Centerpartiet och Miljöpartiet håller redan på att slitas isär.

Annie Lööf (C) har lagt fram två krav – som helt avvisas av Miljöpartiet.

– Arter riskerar att dö ut och allemansrätten hotas. Det ställer vi inte upp på, säger språkröret Per Bolund (MP).

Stefan Löfven har presenterat ett regeringsunderlag för talmannen. På onsdag röstar riksdagen om han ska bli statsminister på nytt.

Löfven vill bilda en regering med Miljöparitet, som släpps fram av Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men slitningarna mellan MP och C riskerar att utmynna i nya politiska strider.

Annie Lööf (C) har tre krav för att släppa fram Löfven. Två av dem vägrar MP att acceptera – ”reformerat strandskydd” och ”stärkt äganderätt i skogen”.

– Centerpartiet har gått långt över det som står i Januariavtalet. Det en politik som hotar viktiga naturvärden, det kan inte vi gå med på, säger Per Bolund (MP).

Han säger vidare att den balans som tidigare fanns i januariavtalet, mellan äganderätt och naturskydd, inte återfinns i C:s nya krav.

Annie Lööfs Centerpartiet har stött på motstånd från Miljöpartiet.

Vill fortsätta förhandla

Trots kritiken kommer MP att rösta fram Stefan Löfven på onsdag. Bolund ser statsministeromröstningen som en avskild process, sedan väntar nya förhandlingar om skogen och stranden.

– Vi vill fortsätta att förhandla tills vi kommer fram till något vi kan stå bakom allihopa, säger han.

Men för Annie Lööf är kraven är en förutsättning för C:s stöd. Under en presskonferens tidigare på måndagen visade hon ingen öppenhet för några ytterligare förhandlingar om kraven.

– Vi har landat i ett förslag till en överenskommelse, det är den överenskommelsen C:s förtroenderåd nu har tagit ställning till för en gul knapp för Stefan Löfven. En förutsättning är att tre viktiga reformer genomförs, sa hon.

”Jag är säker på att vi kommer lösa det här också”, säger Stefan Löfven om striden.

Politiska vilden kan avgöra

Överenskommelsen mellan S, MP och C är än så länge ett utkast och inget spikat avtal. Det togs fram efter förhandlingar i helgen. De tre partierna har sedan förankrat innehållet i sina respektive partier.

Trots splittringen om strandfrågan och skogen är Stefan Löfven hoppfull om att hitta en lösning.

– I en regering har du tusentals och åter tusentals frågor som ska hanteras. Ganska många är komplicerade och svåra, jag är säker på att vi kommer lösa det här också, säger han.

Om C, MP och V släpper fram Löfven på onsdag blir han sannolikt vald som statsminister. Men den politiska vilden Amineh Kakabaveh (tidigare V) kan avgöra omröstningen. Om hon röstar nej lyckas högeroppositionen sannolikt få ihop 175 nej-röster, vilket är det som krävs för att riksdagen ska rösta ner Löfven.

”Vi har kontakt med henne”

Amineh Kakabave har lagt fram åtta krav till Löfven. Hon skriver i ett sms till Aftonbladet att hon väntar besked från regeringen i morgon.

Löfven säger att det pågår samtal för att säkra Kakabavehs stöd. Han vill dock inte uttala sig om vilket besked som väntar.

– Vi har haft kontakt med henne och ska ha kontakt med henne fortsatt, säger han.

Per Bolund och Miljöpartiet avvisar de två krav som Lööf lagt fram för att stödja deras regering.

DAILY Regeringskrisen – en mandatrysare

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Amineh Kakabaveh

Centerpartiet

Annie Lööf

Stefan Löfven