Allvarligt läge: Slovakiens Fico opererad igen

TT

Publicerad 2024-05-17

En man med den slovakiska flaggan utanför sjukhuset där landets premiärminister vårdas efter skjutningen.

Slovakiens skjutne premiärminister Robert Fico har genomgått ännu en operation, uppger hans ställföreträdare i Bratislava. Läget beskrivs som ”fortsatt mycket allvarligt”.

Polis har gjort en husrannsakan i den misstänkte skyttens hem.

– Jag tror det tar några dagar tills vi vet hur det utvecklar sig, säger en allvarlig Robert Kalinak, till vardags vice premiärminister och försvarsminister, till reportrar utanför sjukhuset i Bratislava.

Dessförinnan hade han beskrivit tillståndet för Robert Fico som ”fortsatt mycket allvarligt”, efter mordförsöket i veckan som skickade chockvågor över Europa. Enligt regeringen i Bratislava vårdas han fortsatt på intensiven, skriver Reuters.

Sköts i magen

Fico sköts i magen på nära håll när han i onsdags mötte väljare i staden Handlova. Skytten uppges vara en 71-årig pensionär som ska ha drivits av politiska motiv, enligt Slovakiens inrikesminister.

Under fredagen har slovakisk polis undersökt den misstänkte skyttens hem. Polisen hade med sig den misstänkte skytten som bar en skottsäker väst och hjälm, visar bilder från Markiza TV.

– Polisen stannade i lägenheten i flera timmar ... De tog en dator och dokument från lägenheten, rapporterar tv-kanalen enligt nyhetsbyrån AFP.

Ber för Fico

Tidigare på fredagen sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán, en av Ficos närmast allierade, i ungersk radio att han ber för Fico och hoppas att han snabbt kan komma tillbaka till arbetet.

– Robert Fico svävar mellan liv och död, sade Orbán enligt Reuters.

På torsdagen hävdade Orbán att han numer ”kämpar ensam för fred” i EU efter mordförsöket på hans allierade. Orbán och Fico har upprepade gånger manat till fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland och anklagat EU för att elda på kriget genom sitt stöd till Kiev.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel plats för skjutningen.