Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Regeringen om miljardsmällen från EU: ”Vi kommer få alla våra pengar”

S-toppens oro: Schabblat ordentligt

Publicerad 2024-08-30

Finansminister Elisabeth Svantesson står i skottgluggen för S kritik.

Finansministern har schabblat med stora belopp och trixat med budgetsiffror, enligt S-toppen Mikael Damberg.

Frågan handlar om 40 miljarder kronor från EU – pengar som Sverige har rätt till men ännu inte ansökt om.

– Vi är övertygade om att vi kommer få ut alla våra pengar, säger finansministerns pressekreterare Niklas Gillström.

Sverige kan få 40 miljarder kronor från en fond i EU som heter Faciliteten för återhämtning och resiliens, men som går under namnet ”Coronafonden”. Varje land måste ansöka om pengarna – men svenska regeringen har ännu inte lämnat in någon ansökan.

Dagens nyheter rapporterade i somras att Sverige inte har ansökt om pengarna eftersom vi inte uppfyller villkoren för att få dem. Anledningen är enligt DN regeringens ändring av reduktionsplikten (andelen biobränsle som blandas in i bensin och diesel), vilket gör att vi inte når klimatmålen.

Hade vi begärt att få pengarna från EU nu så skulle vi fått avslag på fakturan, enligt DN.

Hade Sverige ansökt om pengarna nu hade vi inte fått några eftersom vi inte uppfyller klimatmålen, enligt DN.

Har haft dialoger med kommissionen

Det överensstämmer inte alls med regeringens bedömning av läget. Enligt finansministerns pressekreterare har det aldrig funnits på kartan att Sverige skulle kunna bli utan hela summan. Möjligen skulle en mindre del ha kunnat gått förlorad, den som är kopplad till reduktionsplikten.

Anledningen till att regeringen ännu inte har ansökt om de 40 miljarderna är att man haft en dialog med kommissionen om huruvida det går att ersätta reduktionsplikten med andra åtgärder i den handlingsplan som skickats in till kommissionen för att kunna begära ut pengarna. Handlingsplanen innehåller en mängd åtgärder som Sverige förbundit sig att göra, reduktionsplikten var en del, men det mesta handlar om andra saker.

Hade en ansökan skickats in före frågetecknen rätats ut med kommissionen så hade Sverige riskerat att förlora delar av pengarna.

Kommer lämna in ansökan i höst

Regeringen har fram till 2026 på sig att begära ut pengarna. En ansökan kommer att skickas in betydligt tidigare än så, enligt Gillström.

– Vi är i den absoluta slutfasen i processen och vi kommer att lämna in ansökan till riksdagen i höst, säger han.

Finansdepartementet räknar med att Sverige kan få pengarna runt årsskiftet.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg anser att regeringens hantering av Coronafondens pengar är mycket anmärkningsvärd.

– Det verkar som att regeringen har schabblat ordentligt med väldigt stora belopp för Sverige, säger han.

Mikael Damberg, S, tycker att regeringen schabblat.

S-toppen ”Jag är orolig”

Damberg är också kritisk till att finansministern har räknat in pengarna i årets budget. Något han kallar ”ett trixande med budgetsiffrorna”

– Jag är orolig. Erfarenheten av moderata regeringar är att statsbudgeten gått med underskott och att staten har lånat till skattesänkningar. Den här gången har finansministern budgeterat för att stora summor ska komma in i statskassan, men de har ännu inte kommit in. Det måste redas ut om hon har gjort detta medvetet.

Vad har det för betydelse om pengarna kommer i år eller nästa år?

– Finansministern har räknat med att många miljarder ska komma in på statens konto. Om de inte kommer så leder det till underskott. Det är viktigt att regeringens budgetbedömningar är korrekta.

Beskedet från regeringen är att ansökan ska lämnas in i höst. Hur ser du på det?

– Jag ser fram emot att finansministern kommer till finansutskottet och redovisar hur planen ser ut.

Niklas Gillström ger inte mycket för kritiken från S.

– Det är tramsig kritik. Själva tidpunkten för utbetalningarna spelar inte så stor roll eftersom utbetalningarna från EU i efterhand bokförs på rätt år, säger han.

ANNONS