Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Nödropet i natt från Polen: Vi är förlorade

Publicerad 2024-09-16

Minst tio människor är döda sedan Boris drog in över Europa.

Flera personer saknas i vattenmassorna.

– Vi är förlorade, säger borgmästaren i polska staden Wlen.

I torsdags drog ovädret Boris in över centrala och östra Europa med kraftiga regn och hårda vindar. Polen, Österrike, Tyskland, Ungern, Rumänien, Tjeckien och Slovakien tillhör de värst drabbade länderna med svåra översvämningar.

Ovädret beskrivs som det värsta på 50 år.

Hittills har minst en person konstaterats död i Polen, minst sex i Rumänien, en brandman dog i en översvämmad källare i Österrike och flera personer har svepts bort av vattenmassorna i Tjeckien.

Mer regn är att vänta, varnar meteorologer i Polen. Premiärminister Donald Tusk har utlyst katastrofnödläge i landet, bland annat har Krakow drabbats hårt.

Från staden Wlen, från 1200-talet, i södra Polen kom ett dramatiskt nödrop under söndagsnatten från borgmästaren Artur Zych om hjälp att stärka vallarna mot det framrusande vattnet. Klockan två tvingades han konstatera att kampen förlorats.

– Vatten strömmade över vallarna bakom Elizabethan Sisters Center. Det kommer sakta att översvämma staden. Tyvärr kan vi inte stoppa det, säger han till polska tidningen Wyborcza.

Flera personer har dött i översvämningarna i Polen.

Tiotusentals i Polen och Tjeckien har tvingats överge sina hem som hotats av vattenmassor, en del av dem har evakuerats med helikopter.

På måndagen hotades staden Opole, med 130 000 invånare, och staden Wroclaw, med nästan 650 000 invånare, av vattenmassorna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Donald Tusk kallade till akut regeringsmöte, där man enades om ett stödpaket till offren värderat till en miljard zloty (drygt 2,6 miljarder kronor).

Överriskiska räddningstjänsten har gjort över 1 300 utryckningar per dygn under lördag och söndag. När det var som värst kom två larm i minuten.

Tågtrafiken står delvis stilla och i huvudstaden Wien är trafiken på flera tunnebanelinjer inställda. Det finns ingen prognos för när trafiken kan återgå till det normala.

24 orter i landet har förklarats vara katastrofområden, bland annat hela Niederösterreich i nordöstra delen av landet. En del hus går enbart att nå med båt.

Flera av landets regioner har fått mer regn under lördag och söndag än en normal september.

– Vi upplever svåra, dramatiska timmar i Niederösterreich. För många niederösterrikare kommer det här vara de svåraste timmarna i deras liv, säger förbundslandsregeringens chef Johanna Miki-Leitner (ÖVP) till die Welt.

Ovädret beskrivs som det värsta på 50 år. Kłodzko, Polen.

Mäktiga floden Donau har svämmat över på flera ställen, det har gjort att flera kryssningsfartyg stoppats i Wien. Bland dem fartyget ”Thurgau Prestige”. De cirka hundra passagerarna och ett 40-tal besättningsmän tillåts inte lämna fartyget.

Även ner mot Rumänien har Donau svämmat över sina bräddar. I Bayern väntas floden nå mer än sju meter över normalt vattenstånd. Där har dock det värsta regnet redan fallit, skriver Süddeutsche Zeitung.

– Vi står återigen inför effekterna av klimatförändringarna, som blir allt mer närvarande på den europeiska kontinenten, med dramatiska konsekvenser, säger landets president Klaus Iohannis i en kommentar.

Även floden Thaya cirka sju mil norr om Donau har gått över gränsen för en hundraårsöversvämning, vilket innebär att nivån är högre än man statistiskt kan förvänta sig för översvämningar som inträffar en gång vart hundrade år.

Under måndagen väntas ytterligare 50–60 mm regn i Tjeckien och Österrike.

Regnmängderna i Tjeckien har kommit upp i nära 500 mm sedan i onsdags. En normal årlig nederbördsmängd ligger på 686 mm.

I tjeckiska staden Opava har floden svämmat över och fler än 10 000 invånare, var femte person, har evakuerats.

I lördags hittades fyra personer döda i regionen Galati i sydöstra Rumänien, där 5 000 bostäder skadats av regnmängderna, ytterligare två personer bekräftades döda där på söndagen.

– Det här är en katastrof av episka proportioner, säger Emil Dragomir, borgmästaren i rumänska byn Slobozia Conachi där 700 hem översvämmats.

I Slovakien råder också undantagstillstånd, bland annat i huvudstaden Bratislava.

I Tyskland väntas vattnet i Elbe fortsätta stiga i flera dagar, skriver tyska Die Welt. På gränsen till Tjeckien hade nivån under måndagsmorgonen överskridit nivå tre av fyra. Vattennivån var då 6,03 meter.

I Ungern, meddelade premiärminister Orbán att han måste hålla sig hemma i Budapest för att hantera katastrofen. Trots att Ungern just nu är EU-ordförande uteblir han därmed från möten i Strasbourg tisdag och onsdag, skriver TT.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, skrev på X till dem som drabbats av översvämningarna:

– Mina tankar går till offren och deras familjer. Tack till alla som hjälper till i deras outtröttliga arbete. EU är redo att stödja.

Röda varningar för regn och snö ligger fortfarande kvar i flera europeiska länder.

I Österrike väntar parlamentsval senare i september. På en bild syns valaffischer, halvt dränkta. ”Välj klimatet” står det på en av dem.

Enligt EEA, European environment agency, bidrar klimatförändringar till att den här typen av extrema skyfall och oväder kommer att drabba Europa allt oftare. Det beror på att varm luft kan hålla mer vattenånga än kall luft, vilket skapar förutsättningar för mer intensiva regn.