100 fick turistdiarré – på lyxhotell i Kungsbacka

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Turistdiarré kan vara jobbig sidoeffekt av exotiska resor.

Men ibland kommer den ovälkomna överraskningen även på hemmaplan.

I Kungsbacka insjuknade runt 100 personer efter att ha ätit middag på ett lyxigt hotell.

– Vi misstänker starkt att det är en hummus som gjort folk sjuka, säger smittskyddsläkaren Mats Erntell.

Flygbild över Säröhus på Västkusten.
Foto: PRESSBILD
Flygbild över Säröhus på Västkusten.

I utlandet är de flesta medvetna om risken att drabbas av magbesvär på grund av bakterier i maten. Men att drabbas av vad som brukar kallas för turistdiarré hemma i Sverige är det nog betydligt färre som räknar med.

Ändå var det precis vad som hände omkring 100 personer som besökte den flotta hotellanläggningen Säröhus i Kungsbacka i slutet av april.

– Det är ungefär 100 av totalt runt 250 gäster som ätit middag vid totalt två tillfällen som blivit sjuka, säger hotellchefen Marianne Carlsson.

Hummus pekas ut

Efter att Kungsbacka kommun fått kännedom om magkrämporna togs prover på maten som serverats. Även ett flertal av de drabbade personerna har undersökts.

– Vi kunde snabbt konstatera att det rörde sig om turistdiarré som orsakats av colibakterier, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i region Halland.

Provtagarna kom relativt omgående den skyldige maträtten på spåren. Den visade sig vara kikärtsbaserad.

– Under de här kvällarna serverades hummus till en kötträtt. Och vi misstänker starkt att det är hummusen som gjort folk sjuka. I den ingick färsk mynta och det är sannolikt där som bakterierna har funnits, säger Mats Erntell.

Smittan ska spåras

Många av de drabbade gästerna blev rejält dåliga. Tre personer har vårdats på sjukhus.

– De fick diarréer och ont i magen. En del fick också feber. Många har berättat att det var något helt annat än en vanlig magsjuka. I en del fall har symtomen hållit i sig i mer än en vecka.

Livsmedelsverket arbetar nu tillsammans med kommunen för att spåra smittan.

– Man får gå tillbaka i leden. Först till leverantören, sedan till importören och slutligen producenten. Det är viktigt att ta reda på var det här kommer ifrån, säger Mats Erntell.

Det inträffade har anmälts till Folkhälsomyndigheten. Ännu finns dock inga uppgifter om att fler serveringsställen skulle ha drabbats.

”Aldrig varit med om något liknande”

Smittskyddsläkaren Mats Erntell betonar att det inte finns några tecken på att Säröhus har hanterat maten felaktigt.

– Kommunen har genomfört flera kontroller där tidigare utan att hitta något att anmärka på alls. Ibland kan bakterier växa till utan att det går att se något. En del saker går inte att styra över, säger Mats Erntell.

Enligt hotellchefen Marianne Carlson är det inträffade mycket ovanligt.

– Jag har arbetat i 40 år och aldrig varit med om något liknande. Vi har väldigt nära kontakt med gästerna som bor här så på ett personligt plan så känns det jättejobbigt att de drabbas av det här.

– Nu får vi se vad kommunen och Livsmedelsverket kommer fram till.

Kommer ni att fortsätta servera hummus?

– Vi har en månadsmeny, och där ingår inte hummus i maj. Men jag ser ingen anledning att inte servera det framöver, säger Marianne Carlson.

Publicerad:

LÄS VIDARE